U petak još toplije te razmjerno stabilno i pretežno sunčano

03.06.2021.

18:15

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

Nadam se da ste napokon zadovoljni vremenom, koje će pretežno sunčano i još malo toplije - mjestimice čak blizu vrućih 30 °C - u većini Hrvatske biti i u nastavku mnogima produljenoga vikenda, ali ne i na njegovu kraju. Ponegdje već u subotu, te osobito tijekom nedjelje bit će sve nestabilnije, uz južinu, pa će posebice u nedjelju navečer i tijekom ponedjeljka biti čestih pljuskova i grmljavine, a lokalno je moguće i nevrijeme. Srećom za one na Jadranu - vjerojatno samo prolazno i kratkotrajno pa će već od utorka biti stabilnije i sunčanije. Ne i u kopnenom području, gdje će se promjenjivo zadržati i u nastavku sljedećeg tjedna.

Još detaljniju prognozu za nautičare i ostale koji plove od sada pa do kraja rujna četvrtkom možete pratiti i u HRT-ovom "Regionalnom dnevniku". Prvu je pripremila Kata Botica, dipl. ing. iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

Želite li pak spoznati neke neželjene posljedice klimatskih promjena na pčele - pogledajte posljednji ovosezonski "Puls". Od četvrtka navečer postojat će i na HRTi.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U petak još toplije te razmjerno stabilno i pretežno sunčano

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, prijepodne većinom i vedro, zatim samo ponegdje uz prolazno umjerenu naoblaku. Uz tiho ili slab vjetar temperatura će ujutro biti od 7 do 10 °C, a poslijepodne oko 26 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj tijekom pretežno sunčanog petka toplije nego prošlih dana, pa čak - nakon duljeg vremena - i od prosjeka za doba godine. No ujutro bi se još mnogi ranoranioci mogli žaliti na svježinu.

10 °C, pa i niže tijekom noći i jutra u gorskom području kao i u unutrašnjosti Istre, dok će uz obalu sjevernoga Jadrana biti od 15 do 17 °C. Tijekom sunčanog dana najviša će temperatura zraka biti oko 27 °C, u oblačnijem gorju malo niža, uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova, uglavnom u Gorskome kotaru.

U Dalmaciji suho i sunčano, dio dana i vedro, najprije uz burin, zatim maestral te malo valovito more temperature oko 20 °C, dok će zrak ujutro biti od 14 do 18 °C, u unutrašnjosti ponegdje i samo oko 7 °C, a danju većinom 27 ili 28 °C.

Podjednako razmjerno toplo i na stabilnom jugu Hrvatske, uz sunčano vrijeme i jutarnji burin pa danju gdjegod umjeren maestral, uz koje će more biti malo valovito.

I u subotu još većinom suho, ali od nedjelje ponovno česti pljuskovi

I sljedećih će dana biti razmjerno toplo, uz noćnu i jutarnju temperaturu višu od dosadašnje, ali poslije subote u kopnenom području nižu poslijepodnevnu. Osim sunčanog vremena povremeno će biti i dosta oblaka. Mjestimični pljuskovi i grmljavina u subotu su mogući uglavnom u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj, a u nedjelju, osobito navečer, te u ponedjeljak sigurno će ih biti u mnogim mjestima, i to ne samo na kopnenom području nego i na Jadranu gdje će još u subotu i veći dio nedjelje prevladavati sunčano i iznadprosječno toplo. Pritom u početku još maestral zatim sve češće jugo, a u ponedjeljak na sjevernom dijelu Jadrana bura i tramontana. Stoga će dnevna temperatura zraka biti u manjem padu.


Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!