Petak pretežno sunčan i razmjerno topao, mjestimice pljuskovi, bura

25.05.2023.

Zadnja izmjena 16:29

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

O vremenu i dalje ništa naročito novo. Mnogi će uživati u suncu, vedrini i primjerenoj toplini za ovo doba godine, koju će u unutrašnjosti osobito u petak i subotu djelomično ublažavati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, ali neki i prigovarati zbog sparine i gotovo svakodnevnih lokalnih pljuskova, ponegdje praćenih i grmljavinom. Do nedjelje će ih biti uglavnom u istočnijim i južnijim krajevima, zatim gotovo posvuda. No, tada barem na Jadranu neće biti vjetrovito kao u nastavku ovog tjedna, posebice u prevladavajuće sunčani petak i subotu, kada će jaka bura s olujnim udarima ponovno ograničavati normalno prometovanje, nekima ga podno Velebita i onemogućavati. Ali ni to nije nešto posebno novo...

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme!, Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U petak pretežno sunčano i razmjerno toplo, mjestimice pljuskovi, bura

I u petak na jugu Hrvatske većinom sunčano i razmjerno toplo, ali nestabilno, pa će ponegdje biti pljuskova s grmljavinom, osobito u unutrašnjosti. Nakon jutarnje slabe do umjerene bure zapuhat će maestral, a navečer će ponovno jačati bura.

Umjerena i jaka bura s lokalno olujnim udarima već od jutra mjestimice na srednjem Jadranu, osobito na zadarskom i šibenskom području, pri čemu će more ponegdje biti umjereno valovito. I pritom prevladavajuće sunčano, ali uz povremeno dosta oblaka iz kojih su mogući pljuskovi i grmljavina, posebice u unutrašnjosti Dalmacije. Temperatura zraka ujutro većinom 18, 19 °C, u unutrašnjosti oko 13 °C, a popodne najviša 26 do 29 °C.

Iznadprosječno toplo za doba godine i na sunčanijem sjevernom Jadranu i u promjenjivo oblačnom gorju, gdje ne treba isključiti mogućnost ponekog pljuska, osobito u Lici. Puhat će često umjerena, gdjekad i jaka bura, uglavnom podno Velebita na udare i olujna.

I u središnjoj Hrvatskoj osjetan sjeveroistočnjak, posebice u gorju i jak, uz koji će poslijepodne mnogima djelovati svježije od 24, 25 °C. No za svibanj zamjetnije svježine neće biti ni ujutro. Uz povremeno više oblaka samo rijetko može pasti malo kiše, pa i u obliku ponekog pljuska s grmljavinom, uglavnom prema istoku Hrvatske, koji će biti promjenjivo oblačan. Povremene kiše ponegdje može biti već u noći i ujutro, a osobito je poslijepodne velika vjerojatnost pljuskova i grmljavine. Temperatura zraka ujutro od 13 do 16 °C, popodne pak oko 25 °C.

I dalje nestabilno


Sljedećih dana na kopnu podjednaka dnevna temperatura te većinom malo svježije noći i jutra. I pritom u oblačniju i vjetrovitiju subotu te sunčaniju i mirniju nedjelju pljuskovi rijetki, uglavnom u gorju, a u ponedjeljak se ponovno znatno povećava vjerojatnost nestabilnosti, i to ne samo u unutrašnjosti, nego i na Jadranu, gdje su do nedjelje pljuskovi i grmljavine mogući većinom na jugu. Temperatura zraka bit će i dalje malo viša od prosječne za kraj svibnja, a često jaka bura promet će ograničavati još uglavnom u subotu, posebice podno Velebita.

Galerija
Zoran Vakula, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!