Petak pretežno sunčan, ali razmjerno svjež, osobito ujutro, uz čestu maglu

22.09.2022.

18:16

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HTV / HRT

Kao i posljednji ljetni - i prvi dani kalendarske jeseni obilovat će mnogobrojnim meteorološkim obilježjima. Počet će stabilno, sunčano, osobito na Jadranu i vedro, ali na kopnu tek nakon jutarnje mjestimične kratkotrajne magle te svježine, pri tlu čak ponegdje i slabog mraza.

Od subote će se nastaviti oblačnije i kišovitije, ali uz južinu i toplije, ne samo tijekom vikenda, nego i u prvom dijelu novoga tjedna. Pritom će vjerojatno najkišovitije biti na Jadranu i područjima uz njega, uz česte i obilne pljuskove s grmljavinom, a probleme će stvarati i većinom jako jugo, u ponedjeljak i utorak moguće prolazno i oštro, ponegdje i lebić.

Dakle, ako ste željni suhog, stabilnog i sunčanog vremena - petak je za vas idealan dan. Osim ako niste jedan od meteoropata, koji su skoru promjenu vremena već počeli osjećati, a mnogi će još više u petak te pogotovo u subotu. Izdržite! I ostajte zdravo!

A ako ste na moru ili planirate biti sljedećih dana - detaljniju prognozu vjetra, valova i nevera za "Regionalni dnevnik" četvrtkom pripremio je Jurica Miljak, dipl. ing. iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
najniža temperatura zraka (°C) na 2 m i na 5 cm iznad tla na meteopostajama DHMZ-a 22. 9. 2022., Foto: DHMZ/HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U petak pretežno sunčano, ali još razmjerno svježe, osobito ujutro, na kopnu uz čestu maglu

I u petak u istočnoj Hrvatskoj povremeno umjerena naoblaka, ujutro i mjestimična kratkotrajna magla, ali bez oborine. Najniža jutarnja temperatura zraka od 1 do 5 °C, a najviša dnevna oko 18 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj još razmjerno svježe za doba godine, osobito ujutro, kada ponegdje pri tlu može biti i slabog mraza. Nakon česte, ali ne i dugotrajne magle prevladavat će sunčano, dio dana i vedro.

Tiho ili uglavnom slab vjetar i u gorskom području, ujutro stoga maglovitom, ponegdje čak pri tlu i uz slab mraz, a na sjevernom Jadranu još i ujutro lokalno olujni udari bure. Uz sunce i vedrinu ukrašenu ponekim oblakom najviša temperatura zraka bit će 21 ili 22 °C, u gorju 15 do 18 °C.

U Dalmaciji toplije, te sunčano, ali ujutro u unutrašnjosti uz mjestimice moguću maglu i svježinu. Većinom umjerenu buru zamijenit će podjednaki pa i slabiji maestral, uz sve manje valovito more.

Razmjerno stabilno bit će i na pretežno vedrom jugu Hrvatske, samo do jutra još uz zamjetnu buru, te uz temperaturu mora podjednaku ili samo malo nižu od najviše dnevne temperature zraka.

Slijedi južina, naoblačenje, sve češća kiša, ponegdje i obilna

Sljedećih dana u unutrašnjosti
toplije, ali još u subotu ujutro razmjerno svježe, uz čestu maglu, pri tlu mjestimice i slab mraz. Zapuhat će većinom umjeren jugozapadni i južni vjetar, u Dalmaciji i jako jugo. Uz sve mnogobrojnije oblake kiša će biti sve češća - u subotu uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre, zatim posvuda, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom.

I na Jadranu od nedjelje često obilni pljuskovi s grmljavinom, nevere, ponegdje vjerojatno i pijavice, te većinom jako jugo, gdjekad i olujno, koje će jačati tijekom još većinom suhe i barem djelomice sunčane subote, kada će malo kiše pasti na već oblačnijem sjevernom Jadranu. 

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!