I utorak razmjerno svjež, na kopnu i oblačniji, uz malo kiše, ujutro magla

19.09.2022.

18:08

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

Dok će sljedećih dana oni na Jadranu i većini područja uz njega imati prilično stabilno vrijeme - pretežno suho i sunčano, gdjekad čak i vedro - istina, i dalje razmjerno svježe za ovaj dio godine, do četvrtka i vjetrovito, uz umjerenu, ponegdje i jaku i olujnu buru, i to ne samo na udare, u sjevernim kopnenim krajevima bit će promjenjivije - najprije uz čestu, iako ne i dugotrajnu maglu, zatim povremena naoblačenja i mjestimične kratkotrajne nalete kiše.

Naravno, valja upozoriti i na svježinu, osobito jutarnju, tijekom koje je pri tlu moguć i slab mraz, uglavnom u gorskom području.

Za vikend slijedi južina, s njom i zatopljenje, ali i porast vjerojatnosti za novu kišu u većini Hrvatske.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I utorak razmjerno svjež, na kopnu oblačniji, ponegdje uz malo kiše, ujutro magla

Na jugu Hrvatske poneki je pljusak moguć još uglavnom tijekom noći na utorak. U utorak oblaka malo ili nimalo, promjenjivi vjetar slabiji od jutarnje i večernje bure, a temperatura zraka ujutro najniža od 13 do 16 °C, u unutrašnjosti i samo oko 10 °C, poslijepodne najviša 23 ili 24 °C.

Svježije nego što je uobičajeno za ovaj dio rujna bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje se temperatura ujutro može spustiti i na samo 3, 4 °C. Umjerena, ponegdje i jaka bura puhat će u noći i ujutro te ponovno navečer, a danju maestral, uz uglavnom malo do umjereno valovito more, te uz sunce i vedrinu.

Sunčano i na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre, također uz mjestimične olujne udare bure u noći i ujutro, te osobito kasno navečer. U gorju ujutro česta magla, zatim barem djelomice sunčano, uz mogućnost samo gdjekoje kišne kapi. Temperatura zraka ujutro uz more 11 do 15 °C, u unutrašnjosti 2 do 6 °C, a najviša oko 23 °C, u gorju 14 do 18 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj svježe, ujutro većinom i maglovito, a danju prevladavajuće sunčano. No, uz povremene oblake ponegdje može biti kratkotrajnih naleta kiše, osobito u Međimurju i Podravini, te u većini krajeva istočne Hrvatske, gdje neugodu nekima može stvarati i umjeren sjeverozapadni vjetar i svježina - jutarnja temperatura bit će od 5 do 7 °C, a poslijepodnevna 16, 17 °C.

I dalje razmjerno svježe, na kopnu uz mjestimice malo kiše

I sljedećih dana razmjerno svježe, ujutro ponegdje na kopnu uz mogućnost slabog mraza pri tlu, uglavnom u gorskoj Hrvatskoj. Nakon česte, ali većinom kratkotrajne magle, izmjenjivat će se vedrina i oblaci, iz kojih samo rijetko može pasti malo kiše.

Na Jadranu sunčanije, gdjekad čak i vedro, ali i vjetrovitije, osobito u srijedu uz često jaku buru, gdjegod i olujnu, ne samo na udare. Temperatura zraka bit će i dalje niža od prosječne posljednjih dana kalendarskog ljeta.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!