Vrijeme uglavnom povoljno za poljoprivredne radove

18.09.2022.

17:41

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Štete od nevremena proteklih dana još uvijek se zbrajaju. U novi tjedan ulazimo u prosjeku s oko 10 °C nižim vrijednostima temperature zraka u odnosu na koje smo navikli do sada.

U kontinentalnim predjelima jutra će biti znatno svježija, s najnižim vrijednostima oko 5 °C, uz tlo i nižim. Najviša dnevna temperatura zraka na kontinentu većinom oko 20 °C, a uz obalu malo viša.

Velike količine oborine proteklih dana u kratkom vremenu pune prijeko potrebne vodne rezerve za sljedeću sezonu. U Dalmaciji suša već dugo vlada i čini štetu maslinama. Tamo gdje je palo barem malo kiše, došla je u zadnji čas za spas ploda, međutim, na mjestima gdje još nije pala - maslina će se teško održati.

Pad temperature neće omesti poljoprivrednike u berbi grožđa, koja je u punome jeku diljem zemlje, te kod ubiranja kukuruza, jer će biti pretežno suho i sunčano vrijeme. Malo oborine bit će početkom i vjerojatno krajem tjedna. Kulture kojima još nije vrijeme berbe svakako je poželjno redovito obilaziti zbog moguće pojave biljnih bolesti i štetnika.

S padom temperature zraka i tlo će se rashladiti pa će srednje dnevne temperature tla na 10 cm dubine vjerojatno biti oko 13 ° C u gorju, oko 17 ° C u nizinama te oko 22 ° C uzduž Jadrana. Za detaljnije informacije o vremenu redovito pratite dnevne prognoze, između ostaloga, i u HRT METEO aplikaciji, koja u ponedjeljak obilježava 6. godinu postojanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!