I petak većinom vrlo topao, uz sunčane sate, ali i pljuskove i grmljavinu

01.06.2023.

18:16

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

"Svibanjske kiše su završile, a sad slijede lipanjske", moglo se čuti u četvrtak ujutro oko 6:40 sati tijekom meteorološkog razgovora na Drugom programu Hrvatskog radija. Uistinu, ovaj je četvrtak bio čak 27. dan u nizu u kojem je barem ponegdje u Hrvatskoj izmjereno bar malo kiše, a često je bilo i obilnije. Taj niz nastavit će i sljedećih dana, vjerojatno i cijelu prvu polovinu lipnja.

Naravno, pritom kiša neće padati svaki dan posvuda, kao što nije ni prošlih dana pa se mnogi na sjevernom Jadranu i unutrašnjosti Istre, kao i na Palagruži, Mljetu i Komiži, koji prate vrijeme samo u svom kraju, možda čude ovoj priči o kiši, budući da je u nekim mjestima izostala prošli tjedan, čak i dva. U Rijeci i posebice Pazinu svibanj je "čak" imao manjak kiše u usporedbi s prosjekom.

Osim kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, bilo je - i sljedećih će dana pa i tjedana i dalje biti - i povremenih mjestimičnih olujnih nevremena s tučom- do nedjelje uglavnom u kopnenom području, zatim vjerojatno i na Jadranu, na čijem će sjevernom dijelu u subotu biti prolazne bure, lokalno opet i jake, južnije uglavnom umjerenog maestrala, a od potkraj nedjelje gotovo posvuda juga. Valja spomenuti i kako će malo manje toplo u većini unutrašnjosti biti od subote, a na Jadranu početkom sljedećega tjedna.

Ukratko - nestabilnom vremenu kraj se još ne vidi, ali ćemo se zato nagledati oblaka raznolikih oblika. A ako ih se gdjekad zaželite jer baš nad vama zavlada nebesko plavetnilo - a bit će i takvih razdoblja - možete ih potražiti u drugom obliku u aplikaciji HRT METEO, koja bi sljedećih dana mogla češće nego inače zatresti vaš mobilni uređaj. Naravno, zbog prognoziranih ili zabilježenih munja i gromova.

A kako je to uobičajeno prije klimatološkog početka godišnjih doba - DHMZ je objavio prognozu za ljeto - razdoblje lipanj, srpanj, kolovoz - tijekom kojeg se, pa i dulje, u "Regionalnom dnevniku" četvrtkom može pratiti i sažeta tjedna prognoza za nautičare i ostale koji plove. Prvu je pripremio Robert Turčinov, mag. phys. iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.


U nastavku slijedi uobičajena, detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I u petak većinom vrlo toplo, uz dosta sunčanih sati, ali i pljuskove i grmljavinu

I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti i sunca i vedrine, s njima i topline i sparine, ali i oblaka, kiše, ponegdje i grmljavine, uz najvišu temperaturu zraka od 25 do 27 °C. Prije nje, uz najnižih jutarnjih oko 15 °C, bit će mjestimične magle.

Promjene vremena, gdjekad i nagle, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, različitim vremenskim pojavama također "bogatoj". I to uz još malo višu temperaturu nego u četvrtak jer će poslijepodne najviša biti većinom 26 ili 27 °C.

Razmjerno topao petak bit će i u promjenjivo oblačnoj i nestabilnoj gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Istre, kao i na sunčanijem i uglavnom suhom sjevernom Jadranu, gdje je uz tiho ili samo slab vjetar moguća sumaglica.

Na srednjem Jadranu poslijepodne pak često umjeren maestral i malo valovito more, ali i mogućnost pljuskova s grmljavinom, kojih će gotovo sigurno opet lokalno biti u unutrašnjosti Dalmacije, te naglo spustiti iznadprosječno visoku temperaturu zraka, čije će najviše vrijednosti biti oko 27 °C. Najniža jutarnja od 17 do 19 °C, u unutrašnjosti ponegdje i samo oko 12 °C.

S uglavnom prosječnom temperaturom zraka i morem sa 21, 22 °C vjerojatno će biti zadovoljni i na prevladavajuće sunčanom, premda ne i sasvim stabilnom jugu Hrvatske, gdje će nakon burina zapuhati gdjegod umjeren maestral.

Većinom malo manje toplo, te dalje nestabilno


Sljedećih dana u većini krajeva malo manje toplo, ali i dalje mnogima u unutrašnjosti sparno, uz još češće pljuskove i grmljavine nego prošlih dana ovoga tjedna. Naravno, ponegdje su i dalje moguća i olujna nevremena s tučom, i to ne samo u kopnenom području nego i na Jadranu - u subotu uglavnom na srednjem dijelu, u nedjelju na sjevernom, a od ponedjeljka gotovo posvuda. Osim ponegdje umjerenog maestrala, u subotu će na sjevernom Jadranu biti prolazne bure, podno Velebita vjerojatno i jake, a od potkraj nedjelje sve češće uglavnom umjereno jugo.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!