Poslije dana šale idu promjene i ne baš male

01.04.2021.

18:36

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

Nakon ponegdje čak za doba godine rekordno tople srijede i četvrtka slijede ponovno hladniji dani, od subote čak i od prosječnih za početak travnja. I dok će u petak na Jadranu još biti pretežno sunčano, na kopnu već slijede lokalne nestabilnosti, a još češćih i žešćih pljuskova s grmljavinom gotovo će diljem Hrvatske biti u prvom dijelu subote, kada je mjestimice u gorju moguć i snijeg.

Ni na Uskrs posvuda neće biti suho, ali hoće u ponovno sunčaniji ponedjeljak, koji će u mnogim mjestima unutrašnjosti početi s mrazom. Od utorka je ponovno moguće promjenjivo vrijeme, na Jadranu i bura. No, to još nije tako pouzdano kao jugo u sunčani, ali svježi Uskrsni ponedjeljak, te posebice bura tijekom vikenda, u većini mjesta najjača u subotu.

Galerija
Zoran Vakula, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021. godine te preliminarna analiza prometnih nesreća prošlih godina u ovisnosti o meteorološkim uvjetima.

U petak nestabilnije, ali još iznadprosječno toplo

I u petak će još biti razmjerno toplo, ali manje nego u četvrtak, uz više oblaka iz kojih u Slavoniji, Baranji i Srijemu može pasti malo kiše, pa i u obliku lokalnog pljuska kojeg može pratiti i grmljavina, osobito potkraj dana. Zapuhat će mjestimice umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, uz koji će temperatura ujutro biti od 7 do 10 °C, a poslijepodne 19, 20 °C.

Toplije jutro i svježiji dan od četvrtka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje su uz promjenjivu naoblaku također moguće lokalne nestabilnosti - rjeđe poslijepodne, a češće i izraženije navečer i u noći na subotu.

Još nestabilnije i svježije u gorju, dok će se do večeri u Istri i na sjevernom Jadranu još zadržati suho, pa i barem djelomice sunčano, uz slabo do samo rijetko gdje moguće umjereno jugo i južni vjetar, koje će malo do umjereno valovito more prouzročiti i na pretežno sunčanom srednjem Jadranu. U unutrašnjosti Dalmacije oblačnije, uz mogućnost ponekog pljuska uglavnom uz granicu. Bit će i dalje razmjerno toplo, na još u petak sunčanome jugu Hrvatske uz temperaturu ujutro uglavnom 12 do 15 °C, poslijepodne uz slabo do umjereno jugo - 19, 20 °C.

Za blagdanski vikend promjenjivije, hladnije, vjetrovitije...

Tijekom produljenog blagdanskog vikenda hladnije, te vjerojatno najoblačnije i najkišovitije u subotu prijepodne, kada je ponegdje u gorju moguć i snijeg, a ponekog naleta kiše pa i pahulja vjerojatno će biti i u još hladniju nedjelju. Osjet hladnoće u unutrašnjosti će pojačavati povremeno umjeren, gdjekad i jak sjeveroistočni vjetar, na istoku i sjeverozapadni. Najviše sunčanog vremena u većini krajeva na Uskrsni ponedjeljak, kada će uz južni i jugozapadni vjetar temperatura ponovno malo porasti. No, valja upozoriti na jutarnji mraz, osobito u ponedjeljak, i to ne samo pri tlu.

I na Jadranu promjena vremena stiže u noći i prvom dijelu subote, kada će biti pljuskova i grmljavine, te najprije umjerenog i jakog juga, zatim gdjegod još jače bure, na udare i olujne. No, već u sunčaniju i svježiju nedjelju slijedi njezino slabljenje, a u još stabilan ponedjeljak ponovno će zapuhati jugo i jugozapadnjak.


Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!