U petak djelomice sunčano, ali gdjegod i pljuskovi, osobito na jugu, bura

15.06.2023.

15:29

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"Polako idemo prema sve stabilnijem i toplijem vremenu, kakvo mnogi očekuju uoči kalendarskog početka ljeta. Ipak, petak će još na jugu Hrvatske biti nestabilan, uz poneki izraženiji pljusak praćen grmljavinom. Poneki se popodnevni pljusak ne može isključiti i uz granicu sa Slovenijom, a malo kiše lokalno može pasti i drugdje, ponajprije na krajnjem istoku. Na Jadranu će puhati bura i tramontana, mjestimice na udare i jake, moguće i olujne.

Od subote će vladati vedrina i slabiji vjetar, početkom idućeg tjedna i dnevna vrućina pa će biti lakše planirati aktivnosti na otvorenome.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A još detaljniju prognozu, posebice vjetra i valova, za one koji planiraju ploviti pripremio je za "Regionalni dnevnik" četvrtkom dr. sc. Slavko Radilović iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a:

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U petak djelomice sunčano, ali ponegdje i pljuskovi, osobito na jugu, bura

Dr. sc. Tanja Renko: "U petak na istoku unutrašnjosti više sunčana vremena nego u četvrtak. Malo kiše može pasti ujutro uglavnom u dijelu Podunavlja i Posavine te poslijepodne lokalno i drugdje u obliku kratkotrajnog pljuska. Vjetar slab do umjeren, većinom sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 16 °C, a najviša dnevna između 24 i 26 °C.

Podjednake vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prevladavati sunčano vrijeme. Kasno poslijepodne i predvečer postoji mala vjerojatnost za poneki pljusak praćen grmljavinom. Povremeno će puhati umjeren sjeverni vjetar. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati u odnosu na četvrtak.

I na zapadu zemlje nakon pretežno vedrog početka dana treba računati na umjerenu dnevnu naoblaku. Tek rijetko je moguć poneki popodnevni pljusak. I dalje će puhati umjerena, ponegdje i jaka bura i sjeverni vjetar. Jutro će u gorju biti svježe, za razliku od sjevernog Jadrana, gdje će dan početi s kratkim rukavima. Najviša dnevna temperatura od 21 °C, koliko će biti u gorju, do čak 28 °C uz more.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano, ponegdje i sunčanije, te danju vrlo toplo, uz vrijednosti najviše temperature zraka između 26 i 29 °C. Bura i sjeverni vjetar bit će često jaki.

Podjednako vjetrovito i na krajnjem jugu Hrvatske, u petak našem najoblačnijem području, osobito ujutro i dio prijepodneva, kada treba računati i na mjestimičnu kišu i grmljavinu. Ipak vrijeme će se postupno smirivati."

Slijede stabilniji dani

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Vikend i početak idućega tjedna na Jadranu sunčan, štoviše često i sasvim vedar. Bura i sjeverni vjetar će slabjeti i temperatura zraka rasti.

I u unutrašnjosti u nastavku tjedna te početkom idućeg pravo ranoljetno vrijeme uz puno sunčanih sati te ove godine prve vruće dane.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku
Vijestima na njemačkom jeziku
Vijestima na španjolskom jeziku

METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A bez obzira na vedrinu i oblake - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!