U petak većinom sunčano, pa opet nestabilnije te i dalje razmjerno hladno

15.04.2021.

18:29

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

Travanj je, a kao da nije! I to ne samo zbog vremena proteklih dana, nego i budućih - i dalje razmjerno hladnih, pri čemu će još i u petak na kopnu biti čestog mraza, a kao i u četvrtak - temperaturnih minusa bit će i ponegdje blizu mora. Srećom, samo pri tlu te većinom manjih i rjeđih nego u četvrtak.


Pritom će petak biti pretežno sunčan - u većini Hrvatske vjerojatno najsunčaniji dan u sljedećih 6, pa i više. Već tijekom svježijeg vikenda bit će oblačnije, osobito od nedjelje uz povremenu kišu, u gorju u početku čak ponegdje i snijeg. U sljedećem će tjednu temperatura rasti, ali će i dalje biti niža od prosječne, pri čemu će to odstupanje na Jadranu biti manje nego na kopnu. I kiša će uz more biti rjeđa nego na kopnu i sunčani sati mnogobrojniji, ali će biti i vjetrovitije, uglavnom uz sjeverozapadni vjetar, te osobito za vikend i buru, čiji će česti olujni udari u subotu opet onemogućavati normalno prometovanje.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
Zoran Vakula, Foto: HRT/HRTZoran Vakula, Foto: HRT/HRTZoran Vakula, Foto: HRT/HRT

Dakle, za razliku od dolaska novih oblaka, osjetno toplije vrijeme - kakvo smo imali početkom mjeseca - ne može se najaviti još barem tjedan dana, vjerojatno i dulje. No, barem nam neće biti hladno kako je bilo nedavno, gdjekad čak za travanj i rekordno. A kad se sve zbroji - sudeći prema dosadašnjem dijelu mjeseca i najvjerojatnijoj prognozi za njegov ostatak, ne dođe li do neke iznenadne i značajne promjene - ovo će u većini Hrvatske biti jedan od hladnijih travanja u posljednjih tridesetak godina. Globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama unatoč, a i dugoročnim prognozama, koje su upućivale na povećanu vjerojatnost barem malog pozitivnog odstupanja srednje travanjske temperature. Još jedan dokaz nesavršenosti dugoročnih prognoza i postojanje prostora za njihov napredak, a i potrebe većeg oslanjanja na pouzdanije kratkoročnije prognoze.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna srednjoročna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, preliminarna analiza prometnih nesreća prošlih godina u ovisnosti o meteorološkim uvjetima, te najnoviji tekst o mrazu i štetama od elementarnih nepogoda u RH posljednjih godina.

U petak većinom sunčano, ali i dalje razmjerno hladno, ujutro uz čest mraz

U petak će Slavoniji, Baranji i Srijemu biti dosta sunčanih sati, posebice prijepodne. Već poslijepodne slijedi novo naoblačenje s kojim će mraz izostati u subotnje jutro, ali u petak će još biti čest. Najniža temperatura zraka od -4 do -1 °C, pri tlu i niža, a najviša oko 12 °C.

Podjednako hladnije od prosjeka za ovo doba godine bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ali ipak većinom malo manje nego u četvrtak. No, nedovoljno za izostanak mraza. Nakon sunčanog, čak i vedrog prijepodneva oblaka će biti sve više, a zapuhat će i gdjegod umjeren sjeveroistočnjak i istočnjak.

Na sjevernom Jadranu bura u noći i ujutro, pa ponovno navečer, mjestimice i jaka, na udare i olujna, a danju slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar, uz koji će biti sunčano, u gorju poslijepodne oblačnije. Najniža temperatura zraka uglavnom od -6 do -2 °C, uz more 2 do 6 °C, a najviša 14 do 16 °C, u gorju oko 10 °C.

Pretežno sunčano, ali za sredinu travnja razmjerno hladno i u Dalmaciji, u unutrašnjosti uz čak mjestimice moguć slab jutarnji mraz. Nakon noćne i jutarnje bure, gdjegod i jake, zapuhat će slab do umjeren maestral, a navečer će ponovno jačati bura, kao i valovitost danju malo do umjereno valovitog mora, čija će temperatura na jugu Hrvatske biti kao i poslijepodnevna zraka - oko 15 °C. Prijepodne će biti malo oblaka, zatim sve više. No, još do noći zadržat će se suho.

Opet oblačnije, uz oborine, na Jadranu u subotu i jaku buru

Suho na jugu Jadrana neće biti u subotu, koja će posvuda biti oblačnija, a i vjetrovitija, uz ponovno često jaku buru, lokalno na udare i olujnu. Od nedjelje je povremena kiša vjerojatnija na sjevernom dijelu, a osim zbog nje i mnogobrojnih oblaka, mnoge neće veseliti ni za travanj i dalje razmjerno niska dnevna temperatura zraka. No, barem će bura oslabjeti.

U većini unutrašnjosti neka utjeha bit će porast noćne i jutarnje temperature zraka i prestanak mraza, ali mnogima ne i prevladavajuće oblačno te osobito za vikend prohladno vrijeme - u subotu još uglavnom suho, zatim uz povremenu kišu, u gorju ponegdje ponovno i snijeg.

Galerija
peludna prognoza NZJZ-a, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!