Vrijeme će pogodovati dozrijevanju jesenjih plodova, ali i rastu korova

13.08.2023.

14:24

Autor: Josip Meštrić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Josip Meštrić

Josip Meštrić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Nakon razdoblja ispodprosječno toplog vremena za ovo doba godine, ponovo se vraćaju ljetne vrućine.

U cijeloj zemlji bit će mnoštvo sunčanih sati. Najviša temperatura zraka u kontinentalnom dijelu doseći će 31 °C, dok će duž Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije biti i do 35 °C. Najniža temperatura zraka na srednjem i južnom Jadranu ponovo se neće spuštati ispod 20 °C, dok je najniža vrijednost vjerojatna početkom tjedna u gorju oko 12 °C. S odmicanjem tjedna, najniža temperatura zraka bit će u laganom porastu.

Stabilno sunčano i razmjerno toplo vrijeme pogodovat će dozrijevanju jesenjih plodova, ali u kombinaciji s proteklom kišom - i rastu korova. Na vrhuncu cvatnje trenutno je ambrozija, koja u 5 sati proizvede 8 milijuna peludnih zrnaca. Jako je alergena stoga rizične skupine trebaju biti na oprezu prilikom boravka na otvorenom. Također, izuzetno je štetna za poljoprivredu jer iz tla izvlači velike količine hranjivih tvari.

Cijeli tjedan prevladavat će suho vrijeme. Oborina gotovo da i nije moguća pa će se vodeni tokovi stabilizirati. Iako je šteta već načinjena, nove opasnosti od poplava neće biti.

Srednja dnevna temperatura tla na oko 10 cm dubine ponovo će rasti. Tako će u nizinama vjerojatno biti oko 28 °C, gorju 22 °C, a duž Jadrana oko 33 °C.

O važnosti dobrog vremena sredinom i krajem kolovoza znali su i vinogradari pa se nekada znalo govoriti: "Lijepo Rokovo (16. kolovoza) – lijepo vino".

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTJosip Meštrić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRTHRT METEO, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!