U subotu uglavnom suho, sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće

10.09.2021.

17:49

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

Vrijeme tijekom vikenda i početkom novoga tjedna jamačno će pogodovati nastavku uspješne turističke sezone i drugim aktivnostima za koje trebamo suhe, pretežno sunčane i razmjerno tople dane, na Jadranu uz uglavnom slab vjetar, te mirno i malo valovito more. Tek poslije srijede atmosfera će se znatnije destabilizirati - rast će vjerojatnost za jugo, u kopnenom području jugozapadnjak, te posvuda sve mnogobrojnije oblake i nekima željenu češću i obilniju kišu. Do tada su kratkotrajni pljuskovi mogući samo ponegdje, rijetko. Pritom će poslijepodnevna temperatura zraka biti prilično postojana, a jutra na kopnu sve manje svježa.

No, premda je sredinom do sada razmjerno toplog mjeseca sve veća vjerojatnost povremene kiše, pa i u obliku lokalno obilnijih pljuskova s grmljavinom, te niže temperature - ostvare li se i najnovije dugoročnije prognoze - i u drugom dijelu rujna mala je vjerojatnost za dulji niz istodobno hladnih i kišovitih dana. Uživajmo u ugođaju kasnoga ljeta!

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U subotu uglavnom suho, sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće

I u subotu će se na jugu Hrvatske osim vedrine vidjeti i razvoji oblaka, iz kojih će postojati mogućnost gdjekojeg kratkotrajnog pljuska, uglavnom u Konavlima. Vjetar većinom slab, a more mirno i malo valovito, temperature 23-24 °C - između najniže jutarnje i najviše poslijepodnevne zraka.

U većinom sunčanijim sjevernijim krajevima podjednako razmjerno toplo, u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje i vruće, uz mogućnost gdjekojeg pljuska. Uz tiho ili slab vjetar vidljivost mjestimice može biti smanjena zbog sumaglice i magle, ne samo u unutrašnjosti nego i na moru.

Oprez u prometu zbog mjestimične magle tijekom noći i posebice jutra nužan je i u Gorskome kotaru i Lici. No danju meteouvjeti gotovo idealni - ne samo za vožnju nego i za aktivnosti na otvorenome. Uz sunce, dio dana na sjevernom Jadranu i potpunu vedrinu, jutarnja će temperatura zraka biti od 5 do 9 °C, uz more od 15 do 19 °C, a poslijepodnevna oko 27 °C. U gorju malo niža.

U središnjoj Hrvatskoj iznadprosječno toplo poslijepodne, ali nakon jutarnjih svježih od 8 do 11 stupnjeva, pri tlu gdjegod i samo oko 3. Mjestimice će biti jutarnje magle, osobito u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Naravno, i u Posavini, vjerojatno kratkotrajno i još ponegdje po nizinama istočne Hrvatske. Danju sunčano, dio dana i vedro, uz temperaturu ujutro od 7 do 9 °C, a poslijepodne uglavnom 28 i 29 °C.

Do utorka bez veće promjene

I sljedećih dana na kopnu 
podjednako iznadprosječno topla poslijepodneva, a i jutra sve manje svježa, iako i dalje ponegdje maglovita. Prevladavat će sunčano, uz samo rijetko gdje moguće kratkotrajne poslijepodnevne pljuskove.

Na Jadranu
još stabilnije - uz malo oblaka, osobito u ponedjeljak većinom i nimalo. Uz slabu do umjerenu buru pa maestral temperatura zraka bit će malo viša od prosječne drugoga rujanskog tjedna, a i more će još jamačno mnogima biti ugodno za kupanje. 

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!