U petak sunčanije i toplije, ali vjetrovito, ponegdje još i kiša

09.06.2022.

18:10

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

Za razliku od četvrtka - u većini Hrvatske najhladnijeg dana prve polovine lipnja, vjerojatno i dulje - tijekom kojeg su na Jadranu upozorenja narančastog - drugog od tri moguća stupnja - bila objavljena zbog olujnih nevremena, u petak će ih biti zbog bure i tramontane - olujne, na udare mjestimice i orkanske. S njima slijedi razvedravanje, a uz sve više sunčanih sati i porast temperature pa će od subote opet biti često vruće i do utorka razmjerno stabilno, a poslije se ponovno znatno povećava vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, koji bi neke dijelove unutrašnjosti mogli posjetiti već u ponedjeljak. No, barem će vikend biti sunčan, mnogima ugodno topao i ne odviše sparan, u unutrašnjosti uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar - ublažavajući za sparinu od isparavanja kiše, koje će tijekom petka vjerojatno najčešća biti u gorskoj i istočnoj Hrvatskoj, ali ne u količinama kao u srijedu i četvrtak, kada je u mnogim mjestima na Jadranu palo više kiše nego u protekla gotovo 2 mjeseca.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za nautičare i ostale koji plove za "Regionalni dnevnik" četvrtkom pripremio je Ranko Ševeljević, dipl. ing. iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a:

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak sunčanije i toplije, ali vjetrovito, ponegdje još i kiša

Petak u istočnoj Hrvatskoj prilično vjetrovit, uz često umjeren, ponegdje i jak sjeverni vjetar. Ni s kišom neki neće biti sretni, ali će dobro doći za ublažavanje suše. Naravno, ne i moguća grmljavina. Temperatura zraka ujutro će biti od 14 do 17 °C, a poslijepodne oko 23 °C.

Podjednako razmjerno svježe za doba godine bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ne samo zbog temperature nego i zbog često umjerenog, na udare i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a valja spomenuti i povremenu mjestimičnu kišu u noći i prijepodne.

U gorskoj Hrvatskoj kiša će vjerojatno biti i poslijepodne. Uz promjenjivu naoblaku kratkotrajno je moguća i ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će znatno veće nevolje u prometu prouzročiti jaka i olujna bura i tramontana, uz koje će more ponegdje biti i jače valovito.

Na srednjem Jadranu podjednako valovito pa i vjetrovito, te u početku još dosta oblaka uz mogućnost ponekog pljuska, koji će još vjerojatniji biti u unutrašnjosti Dalmacije, zatim razvedravanje. Najniža temperatura zraka većinom od 15 do 20 °C, a najviša od 24 do 27 °C.

I na jugu Hrvatske bit će toplije nego danas te vjetrovitije - najprije uz jugo, prolazno i jugozapadnjak, pa sve češće buru i tramontanu, a prije njih prijete lokalni pljuskovi, koje može pratiti i grmljavina.

Slijede stabilniji i topliji dani, u početku još vjetroviti

Za vikend i početkom novoga tjedna na kopnu još toplije, ponegdje opet i vruće, osobito u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Prevladavat će sunčano, a poneki pljusak u subotu je još moguć u gorju i posebice istočnoj Hrvatskoj. Potkraj ponedjeljka sa zapada ponovno nestabilnije. Vjetar će slabjeti, ali će još, posebice u subotu, puhati često umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu vikend još vjetrovitiji, i u subotu uz olujne udare bure i tramontane pa računajte na ograničenja i zastoje u prometu, a i na malo hladnije more. No, uz sunčano vrijeme dnevna temperatura zraka bit će u porastu pa će u mnogim mjestima opet biti vruće. 

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!