U petak oborine većinom na moru i uz njega, opet jača jugo

09.12.2021.

17:07

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HTV / HRT

Premda ga je već mnogima dosta, posebice na Jadranu - "grubo vrime" potrajat će do kraja tjedna. Pritom će u petak kiša i snijeg biti rjeđi i manje obilni nego što su bili u četvrtak i što će biti tijekom subote, kada će se u unutrašnjosti opet stvarati snježni pokrivač. Povremeno jako i olujno jugo koje će zapuhati u drugom dijelu petka zamijenit će podjednako jaka, većinom i jača bura i tramontana, koje malo pahulja mogu donositi i do mora.

Od nedjelje stabilnije, zatim i mirnije, uz blagi porast dnevne temperature zraka, ali i dalje malo hladnije nego što je uobičajeno u ovom dijelu prosinca, na kopnu prema sredini sljedećeg tjedna uz sve češću i dugotrajniju maglu i niske oblake, iz kojih su samo ponedje moguće slabe oborine.

I naravno, uz sve to - u prometu po unutrašnjosti ne zaboravite i na mjestimičnu poledicu!

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

U petak oborine većinom na moru i uz njega, opet jača jugo

U većini istočne Hrvatske oborine će izostati, a ne ostvare li se prognoze noćnog djelomičnog razvedravanja - neće biti ni temperaturnih "minusa" i mjestimične poledice. No, mogućnost za njih postoji pa je bolje upozoriti. Baš kao i na jutarnju maglu, te slabu susnježicu i snijeg ponegdje u Podunavlju i Posavini.

I u središnjoj Hrvatskoj će se između oblaka i jutarnje magle nazirati i nebesko plavetnilo, većinom i sunce. Vjerojatnost oborina je vrlo mala, ali je velika za jutarnju mjestimičnu poledicu jer se temperatura tijekom noći može spustiti i do oko -3 °C. Najviša dnevna 2 do 4 °C.

Malo niža od prosječne ovog dijela godine bit će i u zapadnijem području, gdje će uz i dalje dosta oblaka mjestimice biti slabih oborina, osobito snijega u gorju, a vjerojatno rjeđe kiše na sjevernom Jadranu. Do poslijepodneva će vjetar biti uglavnom umjeren promjenjivog smjera, a kasnije jača najprije jugo zatim sve češća i još jača bura.

I na srednjem Jadranu će navečer jačati jugo, a do tada će ponegdje biti prolazno umjerenog vjetra raznih smjerova, uz more većinom malo do umjereno valovito. I pritom promjenjivo oblačno uz povremenu mjestimičnu kišu, u unutrašnjosti Dalmacije i snijeg. Temperatura zraka uz more od 4 do 11 °C, a u unutrašnjosti 0 do 8 °C.

Jug Hrvatske i u petak naš najtopliji kraj, ali i najnestabilniji, uz lokalno izraženije pljuskove i grmljavinu, te i dalje prilično vjetrovito, uz većinom umjereno, gdjekad i jako jugo i jugozapadni vjetar.

U subotu opet česte oborine pa stabilnije

U subotu opet češće oborine, pri čemu na Jadranu ponegdje i obilnija kiša, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a mjestimice može biti i snijega nošenog jakom i olujnom burom i tramontanom. Od nedjelje suho i sunčanije, od ponedjeljka i mirnije.

Podjednako i u kopnenom području, gdje su poslije nedjelje samo rijetko moguće slabe oborine. No, u subotu će biti česte, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i uz nov snježni pokrivač, a valja upozoriti i na svakodnevnu mjestimičnu poledicu.


Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!