U četvrtak svježije, česta kiša, gdjegod i obilnija, moguće nevrijeme

16:19 / 08.06.2022.

Autor: Dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"Promjenjivo vrijeme uz mjestimice obilnu kišu nastavlja se u i četvrtak i petak, kada na Jadranu valja upozoriti i na lokalne nevere, moguće i tuču pa i pijavice, posebice u četvrtak.

Pritom u četvrtak još malo svježije nego u srijedu, u većini unutrašnjosti uz sve jači sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U petak će vjetrovito biti gotovo posvuda, na Jadranu uz često jaku i olujnu buru i sjeverni vjetar, koji će puhati još i u subotu, tijekom koje slijedi stabilizacija vremenskih prilika - više sunčanih sati i povratak ljetnim vrijednostima temperature, i to barem do početka idućeg tjedna.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak svježije, česta kiša, ponegdje i obilnija, moguće i olujno nevrijeme

Dr. sc. Tanja Renko: "U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavajuće oblačno, uz povremenu kišu, u predjelima gdje će se naoblaka nakratko raskinuti i pljuskove s grmljavinom, moguće i izraženije. Vjetar veći dio dana slab, a predvečer će zapuhati do umjeren sjeverni vjetar. Temperatura zraka bez veće promjene u odnosu na srijedu.

U središnjoj Hrvatskoj također pretežno oblačno. Kraća razdoblja kada će se pokazati i nebesko plavetnilo bit će vrlo rijetka. Vrlo je velika vjerojatnost obilnije kiše - lokalno i oko 30 litara po četvornome metru. Bit će još malo manje toplo, uz vrijednosti najviše temperature između 19 i 22 °C.

Jakih pljuskova, s njima i obilne kiše, bit će i u gorju te na sjevernom Jadranu. Ne može se isključiti ni mogućnost za nevere. Iako će dan početi uz slab vjetar, već će tijekom jutra uz zapadnu obalu Istre zapuhati pojačan sjeverni vjetar i bura koji će se do večeri proširiti i na ostatak obale.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije vrlo promjenjivo i nestabilno uz česte pljuskove, vrlo vjerojatno i izraženije, s kojima može lokalno biti i tuče te prolazno pojačnog vjetra pa i pijavica. Bura i sjeverni vjetar zapuhat će predvečer i krajem dana.

I na jugu Hrvatske izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. S promjenjivom naoblakom bit će i ponešto sunčanih razdoblja, no hod temperature neće biti pretjerano izražen."

I u petak još česta kiša te prilično vjetrovito, zatim stabilnije

"U petak još uvijek na Jadranu nestabilno, no kiše će količinski pa i prostorno biti manje i polako će se vrijeme smirivati što će biti uvod u pretežno sunčan vikend. I dalje će biti vjetrovito, ali postupno sve toplije, štoviše u nedjelju već u mnogim mjestima i vruće.

I u unutrašnjosti će petak biti u znaku smirivanja, a vikend će u većem dijelu zemlje također obilovati sunčanim i toplim vremenom. Mjestimična kiša, odnosno pljuskovi, mogući su uglavnom u dijelu Posavine i Podunavlja.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!