Ponedjeljak barem djelomice sunčan i topliji, samo ponegdje pljuskovi

08.05.2022.

20:00

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"Početak tjedna donosi postupnu stabilizaciju vremena - bit će barem djelomice sunčano, mjestimice uz malo kiše ili pokoji pljusak, ponajprije u popodnevnim satima. Na Jadranu samo ponegdje umjerena bura, podno Velebita i jaka.

Od srijede do vikenda uglavnom suho, uz obilje sunca pa će i temperatura zraka biti u daljnjem porastu - u drugoj polovini tjedna uz već prave ljetne vrijednosti zraka, a i more će se zagrijavati.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U ponedjeljak barem djelomice sunčano i toplije, samo ponegdje pljuskovi

Dr. sc. Tanja Renko: "U ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, uglavnom poslijepodne i lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom, i to ponaprije u zapadnim predjelima. Vjetar slab, samo uz pljuskove prolazno pojačan. Danju još malo toplije uz najvišu dnevnu temperaturu od 23 do 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj prijepodne uglavnom suho i barem djelomice sunčano, a poslijepodne je, uz jači razvoj oblaka, moguć pokoji pljusak, praćen i grmljavinom. Bit će ugodno toplo uz većinom slab vjetar.

U gorju promjenjiva naoblaka s više sunca prijepodne, a poslijepodne veću vjerojatnost za kišu, lokalno i grmljavinu. Pokoji neverin bit će moguć i uz obalu sjevernog Jadrana, prije svega u okolici Rijeke i duž Velebitskog kanala gdje će bura još u prvom dijelu dana biti jaka, lokalno s olujnim udarima.

Slabe i umjerene bure bit će i u Dalmaciji u jutarnjim satima, a sredinom dana na otvorenom moru umjerenog sjeverozapadnjaka. Iako će dan obilovati suncem, uz jači dnevni razvoj oblaka lokalni pljuskovi mogući su u unutrašnjosti, a pokoji se neverin može protegnuti i do obale.

Na krajnjem jugu Hrvatske većinom sunčano uz umjerenu naoblaku, češće u najtoplijem dijelu dana kada je moguć i pokoji lokalni pljusak u unutrašnjosti. Temperatura zraka ujutro od 12 do 16 °C, a najviša dnevna između 23 i 26 °C."

U nastavku tjedna stabilnije i toplije

"Idućih dana još malo toplije te većinom sunčano, u srijedu i četvrtak na Jadranu ponegdje i sasvim vedro. U utorak će još biti moguć pokoji pljusak duž obale, a zatim stabilnije, uz uglavnom slab vjetar promjenjiva smjera.

I u unutrašnjosti u utorak nestabilno pa će većinom popodnevnih pljuskova biti ponajprije u zapadnoj Slavoniji te unutrašnjosti Dalmacije. Srijeda i četvrtak bit će najstabilniji dani u idućem tjednu, ujedno i vrlo topli, a u četvrtak će ponegdje biti i vruće.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. pripremio za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!