Zbog kombinacije topline i vlage slijedi ubrzani rast kultura, ali i korova

08.05.2022.

20:30

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

U posljednje tri godine svibanj je ocijenjen kao hladan mjesec barem u dijelu Hrvatske, 2019. čak posvuda, te su mnogi poljoprivrednici imali velike štete od mraza, s posljedicom smanjenog uroda. U ovogodišnji svibanj ulazimo optimistično. Kiša je pala u pravi trenutak za uspješnu sjetvu, a temperaturne prilike relativno su povoljne za nicanje mnogih kultura.

Iako imamo i nestabilnih dana, u sljedećem razdoblju imat ćemo iznadprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine. U nizinama i uz obalu vrijednosti do vikenda moguće su i do 30 °C, mjestimice čak i više. Jutarnje vrijednosti će također vrlo vjerojatno biti više od prosječnih. Dakle, pred nama su najtopliji dani ove godine.

Toplina će pogodovati ubrzanom razvoju i rastu kultura, ali i korova. Pašnjaci su dugo stagnirali, a sada će biti povoljni uvjeti za rast zelene mase. Međutim, s dolaskom toplijeg vremena, uvjeti za razvoj biljnih bolesti i štetnika sve su povoljniji, posebice uz česte izmjene suhog i vlažnog vremena. Stoga je poželjno redovito obilaziti maslinike, voćnjake i vinograde te poduzimati odgovarajuće mjere zaštite.

Slaba do umjerena količina kiše past će na početku razdoblja, ponajviše u kontinentalnim krajevima, gdje je moguća i kraća nestabilnost tijekom sljedećeg vikenda. Za planiranje radova pratite dnevne prognoze oborine, između ostaloga, i u HRT METEO aplikaciji, gdje se odnedavno ponovno mogu pratiti i radarske slike oborine.

S toplijim vremenom i u uvjeti u tlu su i više nego povoljni za sjetvu, sadnju i presadnju mnogih biljnih kultura. Srednja dnevna temperatura tla u sjetvenom sloju u nizinama će vjerojatno biti oko 20 °C, u gorju oko 13 °C, a uzduž Jadrana oko 21 °C.

Kako će ovih dana radovi na otvorenom biti pojačani, preporuča se adekvatna zaštita od Sunčevog zračenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!