Tijekom utorka zbog vjetra poneka povorka, ali i oprana južnija mjesta "šporka"

08.03.2021.

16:31

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

Nakon razmjerno mirnog ponedjeljka, ujutro i hladnog, poslijepodne posebice na kopnu čak i ugodno toplog, slijede većinom oblačniji i vjetrovitiji dani, osobito u našim južnijim krajevima, gdje će kiša u utorak biti česta, na jugu ponegdje vjerojatno i obilnija. Pritom će najviše ograničenja u prometu zbog bure biti od utorka navečer do srijede oko podneva, a od četvrtka će pak nevolje nekima donositi južina, od petka i česta kiša, pri čemu je u višem gorju, unatoč zatopljenju, moguć i snijeg. Zimski će ugođaj do četvrtka potvrđivati i jutarnji mraz, ali srećom za mnoge - manje izražen od onoga u ponedjeljak. Valja primijetiti da ni tijekom dana u utorak i srijedu neće biti odviše toplo.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak će biti oblačnije i vjetrovitije, uz češću kišu

U utorak će mnogima na jugu Hrvatske biti još nepovoljnije nego u ponedjeljak, uz pretežno oblačno i kišovito vrijeme, pa i razmjerno vjetrovito, uz mogućnost i olujnih udara juga i istočnjaka, kasnije i bure. Temperatura zraka bit će uglavnom između 6 i 11 °C.

Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije niža jutarnja temperatura i većinom viša poslijepodnevna, uz više sunčanih sati i slabiji vjetar, ali južnije od Šibenika i Knina također uz povremene oborine, pri čemu je u gorju moguć i snijeg.

Na sjevernom Jadranu i u gorju većinom suho i barem djelomice sunčano, ali uz buru, uglavnom podno Velebita i jaku, na udare i olujnu, uz more malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od -4 do -1 °C, uz more 1 do 5 °C, na otocima i viša, a najviša poslijepodnevna 11 do 13 °C, u gorju oko 6 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti suho, uz slabiji jutarnji mraz nego u ponedjeljak te puno sunčanih sati tijekom kojih će se činiti i toplije od 9, 10 °C, što će jamačno odgovarati mnogima, posebice obnoviteljima potresom pogođenih područja.

Premda manje nego u ponedjeljak, i u utorak ujutro će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti dosta hladno, pri tlu i oko -10 °C, a tijekom barem djelomice sunčanoga vremena osjećaj svježine pojačavat će slab do umjeren sjeveroistočnjak.

U nastavku tjedna promjenjivo

Sljedećih će dana poslijepodneva biti manje svježa, posebice uz južinu u četvrtak, do kada će na kopnu još biti jutarnjih temperaturnih minusa. Pritom će u srijedu i četvrtak prevladavati suho, a u petak povremena kiša, ponegdje u gorju vjerojatno i malo snijega.

I na Jadranu u petak česta kiša, uglavnom na sjevernom dijelu i obilniji pljuskovi, a do tada većinom suho, samo mjestimice na jugu još u srijedu uz malo kiše. Umjerenu i jaku buru, ponegdje i s olujnim udarima, tijekom srijede će zamijeniti slabija tramontana, a od četvrtka sve zamjetniji južni vjetar i jugo, uz koje će jutarnja temperatura malo porasti dok se dnevna neće odviše mijenjati.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!