U četvrtak većinom sunčano, ali i dalje razmjerno hladno, bura slabi

08.02.2023.

16:42

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"Na vrlo hladne noći i jutra treba se pripremiti i u nastavku tjedna, posebno do subote, do kada će na snazi biti i hladni val koji može djelovati na zdravlje, a slijedi nam i manja promjena vremena s kojom će u nedjelju biti i mjestimičnih slabih oborina, na Jadranu uz prolazno jaku buru.

Početkom idućeg tjedna ponovno više sunčanih sati, uz porast temperature zraka, koja će tada biti oko prosječne za doba godine.",  sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Tanja Renko, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT


U četvrtak većinom sunčano, ali i dalje razmjerno hladno, bura slabi

Dr. sc. Tanja Renko: "Četvrtak će, za razliku od srijede, u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi vedrim te stoga i još ponešto hladnijim jutrom uz najnižu temperaturu između -9 i -6 °C. Uz slab do umjeren jugoistočni i istočni vjetar te mnogo sunčanih sati dnevna će temperatura dosegnuti vrijednosti između 3 i 5 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednake vrijednosti temperature te i dalje hladni val koji može djelovati na zdravlje, ali rasploženje mnogih vjerojatno će više biti pod utjecajem prevladavajuće vedrine.

Više oblaka bit će u dijelovima gorske Hrvatske, gdje će se noću temperatura ponovno nerijetko spustiti na oko -10 °C, a danju će se mjestimice i zadržati ispod 0 °C. Pretežno sunčano bit će na sjevernom Jadranu uz i dalje jaku, podno Velebita i olujnu buru. Nakon jutarnjeg mraza danju i dalje malo hladnije od uobičajenog za ovo doba godine.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pravo "zubato" sunce. Tu i tamo bit će malo oblaka na nebu, vjerojatnije na otvorenom moru te uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Bura i sjeverni vjetar bit će umjereni i jaki pa će i more biti umjereno valovito.

Podjednako valovito i vjetrovito i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će povremeno biti male do umjerene naoblake. Upozorenje na hladni val i dalje je na snazi - nakon prilično hladne noći i mjestimice jakog mraza najviša dnevna temperatura zraka bit će oko 7 °C."

Još poneki razmjerno hladni dan


"Vedrina će na Jadranu prevladavati i u petak, a za vikend će sa sjevera stizati oblaci, posebno u nedjelju kada će bura ponovno jačati. Unatoč oblačnijem vremenu, temperatura će postupno rasti pa će i jutarnji mraz duž obale biti rjeđa pojava.

I u unutrašnjosti u petak obilje sunčanog vremena, a za vikend promjenjivo, ponegdje i pretežno oblačno, osobito u nedjelju, kada će biti i mjestimičnih slabih oborina, s njima i poledice.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!