Dan žena razmjerno topao, ali i vjetrovit, promjenjiv, ponegdje uz kišu

07.03.2023.

18:19

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

Za pospanost, razdražljivost i nevoljnost sljedećih dana možemo okriviti južinu i iznadprosječnu toplinu. One će pridonijeti mogućem "proljetnom umoru" - u ovo doba godine mnogima znanom nakon hladne zime. No, budući da prošla zima i nije bila odviše hladna, možda će biti brža i lakša prilagodba na ovo proljetno razmjerno toplo i vjetrovito te promjenjivo vrijeme?! Gotovo svakodnevno ćemo barem ponegdje imati kiše, ali uglavnom u malim količinama - brojčano podjednakim ili čak manjim od broja sunčanih sati u većini mjesta i dana. Osim vjerojatno na riječkom području, gdje će kiše ipak biti češće i više, a u petak je velika vjerojatnost za pljuskove na cijelom Jadranu. Možda čak dovoljno obilnim za upozorenje, a do tada će ono postojati zbog često jakog juga, na kopnu jugozapadnjaka.

I dok će kod nas biti proljetni ugođaj, tijekom srijede će u dijelu zapadne Europe biti mnogobojnih upozorenja zbog vjetra, kiše, hladnoće, u Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa čak i snijega.

Naravno, za ovakvo vrijeme u drugom tjednu ožujka ne možemo kriviti klimatske promjene, ali možemo za neke promjene u arhitekturi i urbanizmu posljednjih desetljeća Više o njima govorit će se u emisiji "Klimatski izazov" u srijedu ujutro na Prvom programu Hrvatskog radija, kasnije i u internetskoj radijskoj slušaonici.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Zoran Vakula, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Dan žena razmjerno topao, ali i vjetrovit, promjenjiv, ponegdje uz kišu

I u srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjiva naoblaka uz koju će biti i dosta sunčanih razdoblja, ali može pasti i malo kiše - znatno manje nego u noći na utorak i utorak ujutro. Zapuhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak pa će temperatura od ujutro najnižih 6, 7 °C poslijepodne porasti do najviših 15 ili čak 17 °C.

Iznadprosječno toplo za Međunarodni dan žena bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također nadmetanje vedrine, sunca i oblaka, iz kojih je moguća gdjekoja kišna kap, uglavnom u gorju. Vjetar prijepodne još većinom slab, zatim umjeren, mjestimice i jak jugozapadni, koji će vrlo vjerojatno olujne udare imati na vrhovima Medvednice i Ivanščice, možda i Samoborskog gorja.

Još češći i žešći jugozapadnjak puhat će u višim dijelovima Gorskog kotara i Like, poslijepodne i jugo i oštro - južni vjetar na sjevernom Jadranu. Uz umjereno do znatno oblačno i razmjerno toplo vrijeme u većini će mjesta povremeno padati kiša, uglavnom u malim količinama.

Ni u Dalmaciji se ne može jamčiti sasvim suh dan, posebice ne u unutrašnjosti. Uz sunčana razdoblja i promjenjivu naoblaku te najprije slabo do umjereno jugo, poslijepodne ponegdje i jako, s olujnim udarima, temperatura zraka ujutro će biti od 5 do 9 °C, uz more od 9 do 12 °C, a poslijepodne od 14 do 17 °C.

Podjednako razmjerno toplo i vjetrovito i na jugu Hrvatske, gdje će uz jačanje juga more poslijepodne biti umjereno valovito, često i valovito.

Do subote još toplije, iako i dalje promjenjivo


Sljedećih dana još toplije, premda i dalje razmjerno vjetrovito, u većini kopnenog područja ponajviše u četvrtak, uz jake, ponegdje i olujne udare jugozapadnjaka. I pritom promjenjiva naoblaka iz koje će povremene mjestimične kiše biti najčešće u gorju, unutrašnjosti Dalmacije i Istre, te na Jadranu, gdje je u petak velika vjerojatnost i za lokalno obilnije pljuskove s grmljavinom. Uz pretežno jugo i južni vjetar, većinom u četvrtak gdjekad i olujno, temperatura zraka bit će viša od prosječne za drugi tjedan ožujka.


Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza, koju je dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!