Toplije vrijeme potiče vegetaciju, ali povremena kiša ometa radove

05.03.2023.

13:30

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Nakon relativno hladnog početka klimatološkog proljeća, novi tjedan donosi nam promjenjivo, ali i toplije vrijeme, koje bi moglo potaknuti vegetaciju kod biljaka, budući da će nakupljena toplina vrlo vjerojatno biti iznad prosjeka. 

Slijedi zatopljenje, ali u početku još moguće smrzavanje


Od sredine novog tjedna u svim krajevima najviše vrijednosti temperature zraka vrlo vjerojatno će biti iznad 10 °C. Štoviše, ponegdje mogu dosegnuti i do 20 °C. No, jutra i dalje razmjerno hladna, ali bez negativnih vrijednosti veći dio tjedna. Najniža temperatura zraka izgledna je na samom početku tjedna, ponajviše u gorju, gdje je još uvijek potreban oprez od smrzavanja osjetljiva bilja.

Promjenjivo, povremeno uz oborine


Veljača je u većini krajeva, zahvaljujući oborini krajem mjeseca, završila u prosjeku, a razmjerno kišno se nastavlja i u ožujku. Početkom tjedna u gorskim i središnjim predjelima mogao bi padati i snijeg, a najviše kiše vjerojatno će pasti na Primorju, Gorskom kotaru te uz obalu Dalmacije. Razmjerno kišoviti tjedan pred nama neće ostaviti puno prostora za sanaciju šteta od orkanske bure na pojedinim maslinicima i nasadima uz obalu, no uz redovno praćenje prognoza oborina mogao bi se uhvatiti pokoji suhi sat.

Tlo sve toplije


S odmicanjem tjedna i tlo će se zagrijavati te će biti pogodno za sjetvu i sadnju tamo gdje će vremenski uvjeti dopuštati. Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine vjerojatno će biti u nizinama oko 7 °C, u gorju oko 1 °C, a uzduž Jadrana između 11 i 14 °C.

Dakle, u novom promjenjivom tjednu valja nam se prilagoditi zatopljenju. Radove na otvorenom ometat će jedino kiša, na Jadranu povremeno i ponegdje jako jugo. Stoga za planirane aktivnosti pratite dnevne prognoze na svim medijskim platformama DHMZ-a i HRT-a.


Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTHRT METEO aplikacija, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!