Na Sv. tri kralja česta magla pa barem djelomice sunčano i za siječanj toplo

05.01.2023.

18:37

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

I sljedećih dana zima bez zime - uz nužno prilagođavanje znatno toplijem vremenu od uobičajenog za početak siječnja i s nadom da priroda neće propupati, meso se u pušnicama kvariti, virusi se razmnožavati...

Nastavlja se vrijeme koje je za mnoge u siječnju svojevrsno nevrijeme zbog evo već trećeg uzastopnog tjedna s iznadprosječno visokom temperaturom - u većini Hrvatske kao nikada prije u ovo doba. I dok će od mnogih željenih "minusa" još povremeno i biti - ali samo rijetkih i slabih, uglavnom pri tlu - snijegu se mogu opravdano nadati samo neki u gorju, i to tek potkraj ponedjeljka i u utorak. Prije toga najprije razmjerno stabilno i suho, nakon magle gdjegod čak i pretežno sunčano, pa opet većini neugodna južina, te lokalno obilnija kiša u južnijim kopnenim krajevima te osobito na Jadranu, gdje će u ponedjeljak vjerojatno biti prilično vjetrovito i kišovito. Ni siječanj nije što je nekad' bio...

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Na Sv. tri kralja česta magla pa barem djelomice sunčano i za siječanj toplo

Blagdan Sveta tri kralja u većini Slavonije, Baranje i Srijema počet će s maglom i niskim oblacima. Nakon njih - barem djelomice sunčano. Već će jutarnja temperatura u mnogim mjestima biti oko prosječne najviše dnevne za početak siječnja, a poslijepodnevna opet dvoznamenkasta.

Iznadprosječno toplo - kao da je ožujak ili studeni - bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz više sunčanog vremena nego tijekom četvrtka te slabiji vjetar, ali i češću maglu. Ujutro je pri tlu moguć slab mraz.

Mraz je još vjerojatniji u Gorskome kotaru i Lici, gdje "čak" i na 2 metra visine može biti "blagih" temperaturnih "minusa". Osim u unutrašnjosti, magle i niskih oblaka bit će i ponegdje na sjevernom Jadranu, a poslije njih - barem djelomice sunčano, uz najvišu temperaturu zraka uglavnom između 12 i 14 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još i malo viša, podjednaka temperaturi mora, pa će uz podosta sunčanog vremena vjerojatno i dalje biti kupača u mirnom ili samo malo valovitome moru, te u tiho ili slab vjetar. Osim dnevne topline, treba spomenuti i jutarnju hladnoću u unutrašnjosti, gdje će opet biti "minusa", osobito u okolici Sinja.

Hladno jutro ponovno će biti i ponegdje u Konavlima, oko Gruda, primjerice, dok će na otocima juga Hrvatske najniža temperatura zraka biti i 10 °C, ponegdje uz sumaglicu. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme u rano poslijepodne većinom 15, 16 °C.

I sljedećih dana razmjerno toplo, ali uz sve češću kišu

Razmjerno toplo bit će i sljedećih dana. Jutarnji mraz u unutrašnjosti slab i rijedak, a magla česta. U nedjelju jača južina, uz malo kiše vrlo vjerojatno u gorju, Dalmaciji i Istri, a u ponedjeljak u većini kopnenih krajeva, obilnije u južnijima, te osobito na Jadranu, gdje će ponedjeljak biti prilično vjetrovit i kišovit. Povremene mjestimične kiše bit će već u nedjelju, na sjevernom dijelu pokoje kapi vjerojatno i u subotu. Osim nastavka iznadprosječno visoke temperature, treba spomenuti i mjestimičnu maglu, posebice u subotu.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!