18:26 / 04.02.2021.

Autor: Zoran Vakula

Biometeo prilike sve manje povoljne - mnoge osobe razdražljive, zlovoljne

HRT emisija Vrijeme

HRT emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

Ako ste - ili ćete biti - pospani, razdražljivi ili imate - ili ćete imati - neke druge tegobe - jedan od krivaca možda su južina i toplina. I to kakva! Ponegdje čak i rekordna. Pritom se dnevni rekord već dogodio, a tjedni će se tek dogoditi. Naravno, vrlo vjerojatno. Ipak je riječ o prognozi.

Premda u veljači ponekad imamo i više od 20 °C, ovaj je četvrtak ponegdje - primjerice u Zagrebu, uz 18 °C najtopliji 4. dan veljače u znanoj povijesti. I sljedećih će dana, posebice do nedjelje, diljem Hrvatske toplije od prosjeka biti već ujutro, uz temperaturu ponegdje čak višu i od prosječne najviše poslijepodnevne. Početkom novoga tjedna malo manje toplo, a od srijede slijedi hladnije. No, još uvijek se ne zna koliko jer je veliki rasap prognostičkih izračuna pa na kopnu možemo imati od zamjetnih temperaturnih "minusa", pa i cjelodnevnih, do čak nastavka iznadprosječne topline - malo vjerojatne, ali moguće. I dok pouzdanije prognoze za drugi dio sljedećega tjedna tek slijede, već sada se može tvrditi kako će ovo razdoblje od 3. do 9. veljače u mnogim krajevima biti među najtoplijima u ovom dijelu godine. Ponegdje vrlo vjerojatno i rekordno toplo!

Pritom će kiša do nedjelje poslijepodne biti rijetka i u malim količinama, uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju, a zatim diljem Hrvatske počinje promjenjivije razdoblje, uz povremenu kišu, osobito na Jadranu i uz njega i lokalno obilnije pljuskove koje može pratiti i grmljavina.

Osim na sve spomenuto, valja nam se prilagoditi i južini - povremeno umjerenom jugozapadnjaku u sjevernijim krajevima unutrašnjosti, a južnije još jačem jugu, tijekom vikenda na Jadranu vjerojatno i s olujnim udarima.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u petak većinom suho i iznadprosječno toplo, uz južinu

I u petak će na jugu Hrvatske, uz južinu i promjenjivu naoblaku, možda na otocima i gdjekoju kišnu kap, već najniža temperatura biti oko prosječne najviše, a poslijepodnevna čak 16, 17 °C.

Najviša dnevna temperatura primjerenija početku travnja, a ne veljače bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će samo ujutro biti niža od 10 °C. I pritom promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, te slabo do umjereno jugo, osobito navečer ponegdje i jako, pa će more još veći dio dana biti malo do umjereno valovito.

Podjednako valovito, vjetrovito i na sjevernom Jadranu, ali i malo manje toplo nego južnije zbog više oblaka, kojih će biti i u gorju, također uz povremenu mjestimičnu kišu, osobito na riječkome području i u Gorskom kotaru.

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj većinom suho, uz promjenjivu naoblaku, te slab do umjeren jugozapadnjak, uz koji će temperatura zraka ujutro biti od 6 do 9, poslijepodne 16 i 17 °C.

I sljedećih dana razmjerno toplo, ali uz sve češću kišu i jače jugo

Proljetna toplina nastavit će se do početka novoga tjedna, najizraženije za vikend. Pritom će biti promjenjivo oblačno, uz povremenu kišu u većini krajeva unutrašnjosti osobito od nedjelje poslijepodne, a u subotu će još "paduckati" uglavnom u gorju, dok će ponegdje biti i prevladavajuće sunčano, posebice u istočnoj Hrvatskoj.

I na Jadranu će kiša biti sve češća, posebice od nedjeljnog poslijepodneva, pri čemu su mogući i lokalno obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom. Tijekom vikenda će puhati često jako jugo, mjestimice na udare i olujno, a u ponedjeljak prolazno umjeren jugozapadni vjetar, gdjegod i sjeverozapadni. Temperatura zraka tijekom dana će se malo mijenjati i bit će za veljaču razmjerno visoka.


Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!