U četvrtak pretežno sunčano i vruće, ponegdje uz novi toplinski val

03.08.2022.

17:06

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

I dok će u većini unutrašnjosti tek početi - na Jadranu i ponegdje uz njega već traje ovogodišnji treći toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Sljedećih će vedrih dana biti još izraženiji - opasnost za zdravlje veća. Upozorenjima zbog visoke temperature zraka potkraj subote priključit će se i ona za na sjevernom Jadranu često jaku buru, mjestimice na udare i olujnu, koja bi u nedjelju mogla pridonijeti prometnim gužvama i zastojima. Nakon nje povećava se vjerojatnost pljuskova s grmljavinom, kojih će u unutrašnjosti gotovo sigurno ponegdje biti i prije - uz granicu sa Slovenijom možda već potkraj subote. Srećom, ove godine meteooluje neće biti tijekom obilježavanja ratne "Oluje". Ali hoće vrućine - u Kninu i okolici gotovo i 40 °C u hladu!

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak pretežno sunčano i vruće, ponegdje uz novi toplinski val

Četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčan, djelomično i vedar, s uglavnom slabim vjetrom, te najnižom jutarnjom temperaturom zraka od 14 do 16 stupnjeva i najvišom poslijepodnevnom oko 33.

Iznadprosječno toplo, štoviše - vruće, nekima i sparno - već oko podneva bit će i u pretežno vedroj središnjoj Hrvatskoj. Srećom za mnoge, osjetno svježije slijedi tijekom noći i jutra, kada će temperatura još biti oko uobičajene za početak kolovoza.

Naravno, u gorju još svježije, ali samo u noći i ujutro. Danju uglavnom vruće. Još više na sjevernom Jadranu, gdje će postojati i velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Oblaka će biti malo ili nimalo, a vjetar slab i umjeren - danju s mora, noću i ujutro bura, koja samo lokalno podno Velebita može biti jaka, na udare i olujna.

U Dalmaciji većinom burin pa maestral, uz more malo valovito, temperature oko 25 stupnjeva. Zrak malo manje topao samo ujutro i ponegdje, a tijekom sunčanog poslijepodneva vruće, osobito u unutrašnjosti uz osjet ugode i "vrlo vruće".

Podjednako i na vedrom jugu Hrvatske, uz veliku opasnost štetnog djelovanja vrućine na zdravlje, te uz more malo valovito, samo prema otvorenome i umjereno.

Do subote još toplije i većinom suho, pa promjenjivije i manje toplo

U petak i subotu u unutrašnjosti još većinom stabilno i sunčano, gdjekad i vedro, te još toplije, uz vrućinu i u nižem gorju, te uz sve češću i veću opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. No, tijekom subote u zapadnim krajevima povećava se vjerojatnost za lokalne pljuskove, uglavnom uz granicu sa Slovenijom, što je uvod u promjenjivije i manje tople dane od nedjelje.

Na Jadranu će pljuskovi do kraja tjedna izostati, ali će opasnost od djelovanja vrućine na zdravlje biti još veća nego u većini unutrašnjosti, posebice u subotu, pa prilagodite aktivnosti u najtoplijem dijelu dana. A u nedjelju i putovanje podno Velebita, jer će vrlo vjerojatno zapuhati jaka bura s mjestimice olujnim udarima. 

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!