Ponedjeljak većinom suh, djelomice sunčan i topliji, ali ujutro čest mraz

19:49 / 03.04.2022.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"Ponedjeljak će početi s hladnijim jutrom od nedjeljnog, na kopnu s čestim mrazom, ponegdje moguće i maglom. U nastavku tjedna postupno sve toplije te će dnevna temperatura do vikenda biti i oko 20 °C. Bit će barem djelomice sunčano, većinom bez oborina. Promjenljivije u Dalmaciji gdje će povremene mjestimične kiše biti ponaprije u ponedjeljak te potkraj srijede i u četvrtak. Izraženijeg vjetra neće biti do petka kada će rasti vjerojatnost za povremeno pojačano jugo.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" dodatno je komentirala:

"Nakon ovog "zimskog" vikenda, s novim tjednom vratit će se proljetni ugođaj, ali svakako još jednom treba upozoriti na jutarnji mraz, najčešći i najizraženiji u ponedjeljak ujutro. U nastavku tjedna hladnih jutara bit će sve manje. S naglim pritjecanjem toplog zraka nekima će temperaturna promjena biti i odveć nagla, no mnogi će biti i zadovoljni. A na dobro raspoloženje djelovat će i povoljne biometeorološke prilike."

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Ponedjeljak većinom suh, djelomice sunčan i topliji, ali ujutro čest mraz

Dr. sc. Tanja Renko: "U ponedjeljak na jugu Hrvatske najpromjenljivije u odnosu na ostale krajeve. Osim sunčanih razdoblja, mjestimice će biti i kiše, a lokalno može i zagrmjeti. Puhat će umjereno, povremeno i pojačano jugo s kojim će more biti umjereno valovito.

Malo kiše past će i ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije, a već sjevernije od Splita vjerojatnost za nju je vrlo mala. Nakon slabog do umjerenog istočnog vjetra i bure u jutarnjim satima, danju većinom slab jugozapadni vjetar uz obalu.

I na sjevernom Jadranu uglavnom slab vjetar, ujutro bura, danju jugozapadnjak. Uz većinom sunčano vrijeme najviša dnevna temperatura doseći će vrijednosti između 12 i 14 °C. U gorju svježije, ujutro i vrlo hladno, uz temperaturu zraka oko -5 °C.

Smanjenje naoblake za posljedicu će imati i temperaturne "minuse" u središnjoj Hrvatskoj, zbog čega je velika vjerojatnost za mraz. Danju pak toplije nego u nedjelju, uz dosta sunčanih sati.

I na istoku Hrvatske će se do jutra razvedriti i danju će samo povremeno biti umjerene naoblake. Uz slab vjetar i vedru noć, jutro će biti hladno, a dnevna temperatura doseći će vrijednosti između 10 i 13 °C."

U nastavku tjedna toplije

"Već u utorak mraz će biti rjeđa pojava. Uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar bit će sve toplije i već od srijede na kopnu malo toplije od uobičajenog za doba godine. Prevladavat će sunčano vrijeme sve do četvrtka kada će se prolazno jače naoblačiti u gorju te osobito unutrašnjosti Dalmacije, gdje će kiša biti najvjerojatnija.

Na Jadranu utorak i srijeda uglavnom suhi te pretežno sunčani. U srijedu prema večeri stiže jače naoblačenje, a u noći na četvrtak i kiša koja će zaobići vjerojatno samo dijelove Istre i sjevernog Jadrana. Vjetar će biti prilično promjenjiva smjera, no ipak ne odveć jak, pri čemu će i temperatura zraka porasti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.


Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je Tanja pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!