U petak sa zapada razvedravanje, ali hladnije, na moru uz često jaku buru

02.12.2021.

17:51

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

"Zimskog ugođaja idućih dana neće nedostajati. Ipak, u petak slijedi smirivanje vremena, a nakon na kopnu hladnog jutra i veći dio subote bit će uglavnom suh i uz sunčana razdoblja. Nova oborina već je vrlo vjerojatna u nedjelju i ponedjeljak, a i nakon toga će se zadržati hladno vrijeme te se za dugoročnije planiranje preporučuje redovito praćenje vremenske prognoze, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji. Vrijeme će biti prilično nestalno, što će se na Jadranu očitovati i po čestim promjenama smjera i brzine vjetra, a povremeno i po obilnoj oborini, ponajprije na jugu Hrvatske.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala vrijeme sljedećih dana i zanimljivo ga povezala s novih velikim uspjehom hrvatskih fotografa:

"Nakon razmjerno toplog početka - u nastavku prosinca imat ćemo njemu primjereniji ugođaj, uz povremeni snijeg ne samo u gorju. Na Jadranu će u petak pljuskova i grmljavine biti uglavnom na jugu - kao što prikazuje fotografija Daniela Pavlinovića, koja je dobila počasno priznanje Svjetske meteorološke organizacije, kao i fotografije Šimeta Barešića i Viktora Vranića, a fotografije Sandra Punceta i Božana Štambuka čak su izabrane u kalendar za sljedeću godinu. Čestitamo na još jednoj promidžbi Hrvatske u svijetu!"


U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U petak sa zapada razvedravanje, ali i hladnije, na Jadranu uz često jaku buru

Dr. sc. Tanja Renko: "Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi oblačnim vremenom i kišom, uglavnom u predjelima iznad 500 metara i snijegom, no susnježice može biti i u nizinama. Zatim prestanak oborina i razvedravanje. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar te će temperatura biti uglavnom između 2 i 6 °C.

Podjednake vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj - na krajnjem sjeverozapadu uz malo hladnije jutro, a oborine će već tijekom jutra u većini krajeva prestati i počet će se razvedravati. Oblaci će se dulje zadržavati na širem karlovačkom području i dijelu Posavine.

Zbog snijega te novog snježnog pokrivača i niske temperature poseban oprez bit će potreban u gorju. I snijega i susnježice još može ponegdje biti i sredinom dana, većinom u Lici. Na sjevernom Jadranu već od jutra uglavnom suho, poneka pahulja može biti nošena jakom i olujnom burom podno Velebita.

U sjevernoj će Dalmaciji također već tijekom jutra kiša prestati i počet će se razvedravati, uz jaku i olujnu buru. Mjestimične kiše, moguće i grmljavine, bit će uglavnom južnije od Splita.

I na krajnjem jugu Hrvatske veći su dio dana mogući obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom. Probleme će još stvarati osobito u prvom dijelu dana jak i vrlo jak jugozapadni i južni vjetar zbog kojega će more biti valovito."

I dalje promjenjivo

"U subotu na Jadranu većinom bez kiše te uz dosta sunčana vremena, posebice prijepodne. Bura će oslabjeti i na sjeveru okrenuti na južni vjetar i jugo s kojim će stići oblaci, zatim i kiša. Nedjelja posvuda vrlo promjenjiva, mjestimice uz obilnu kišu, te vjetrovita, a i početak tjedna bit će vjetrovit. Pritom će i zahladnjeti pa će i duž obale ponegdje biti moguća susnježica.

Na kopnu subota također uglavnom suha i hladna, ujutro ponegdje maglovita. Novo naoblačenje i oborine stižu u noći na nedjelju. I ponedjeljak će proteći uz zimski ugođaj - hladnoću - a ni snijeg neće biti rezerviran samo za gorje.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!