U petak većinom suho pa i sunčano, uz često jaku buru s olujnim udarima

17:52 / 28.04.2022.

Autor: Zoran Vakula

Na 32. godine starom teletekstu HRT-a mnogobrojne meteoinformacije

Na 32. godine starom teletekstu HRT-a mnogobrojne meteoinformacije

Foto: Zoran Vakula/Vrijeme / HRT

Posljednji travanjski dani - razmjerno stabilni i barem djelomice sunčani - vjerojatno će mnogima dobro doći da se odmore od gotovo svakodnevne povremene mjestimične kiše, koje će ponovno biti početkom svibnja, u većini kopnenog područja i na sjevernom Jadranu vrlo vjerojatno već na Praznik rada, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Stoga ni temperatura zraka sljedećih dana neće moći previše rasti, ali ni padati.

Valja upozoriti na tijekom petka - ponegdje sve do subote ujutro - često jaku buru s olujnim udarima, podno Velebita lokalno i orkanskima!


U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak većinom suho pa i sunčano, uz često jaku buru s olujnim udarim

I u petak će u većini istočne Hrvatske biti dosta oblaka iz kojih vrlo rijetko može pasti malo kiše, uglavnom u gorju i Srijemu. Vjetar povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a temperatura zraka ujutro oko 7, poslijepodne 19 - 20 °C.

Podjednake poslijepodnevne vrijednosti i u sunčanijoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će također osjećaju svježine pridonositi često umjeren sjeveroistočnjak. Povremeno će biti i umjerene naoblake, uz vrlo malu vjerojatnost kišnih kapi.

Malo kiše u obliku kratkotrajnih lokalnih pljuskova može pasti u oblačnijem gorju, uglavnom u Lici. Na sjevernom Jadranu sunčano, većinom čak vedro, ali vjetrovito, uz uglavnom umjerenu i jaku buru s olujnim udarima, podno Velebita mjestimice i orkanskim.

I na srednjem Jadranu će jaka, na udare i olujna bura i tramontana prouzročiti umjereno valovito i valovito more, ali i izvrsnu vidljivost. Poneki oblak moguć je većinom u unutrašnjosti Dalmacije. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 12 do 15 °C, a najviša poslijepodnevna između 21 i 23 °C.

Oko prosječih vrijednosti za kraj travnja, većinom čak i malo više, bit će i na jugu Hrvatske - pretežno vedrom, uz buru i tramontanu, umjerenu i jaku, lokalno i s olujnim udarima.

U subotu još stabilno pa opet promjenjivo

U subotu manje vjetrovito, ali još podjednako sunčano, na Jadranu većinom i vedro. Stabilno će se na jugu zadržati i u prazničnu nedjelju, tijekom koje će na sjevernom Jadranu već biti razvoja oblaka uz sve veću vjerojatnost pljuskova i grmljavine. Početkom novoga tjedna posvuda oblačnije i promjenjivije, uz blagi porast jutarnje temperature zraka i pad poslijepodnevne.

Podjednaka tendencija temperature i u većini unutrašnjosti, gdje će nestabilno biti već u nedjelju poslijepodne i posebice navečer. No, subota još suha, sunčana i mnogima ugodno topla, uz slabiji vjetar nego u petak, koji će omogućiti razmjerno svježe jutro, pri tlu čak ponegdje i slab mraz, osobito u gorju.


Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!