U srijedu toplije, najprije većinom uz kišu pa djelomično razvedravanje

28.12.2021.

17:21

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

"U srijedu nakon povremene kiše u većini krajeva slijedi djelomično razvedravanje, a na svoje će doći i svi oni željni toplijeg vremena. I to manje u srijedu te još više sljedećih dana.

Kraj ove godine i početak nove obilježit će iznadprosječna toplina, osobito na Jadranu, gdje je ponegdje moguće i rekordno toplo Silvestrovo i Nova godina. Prevladavat će sunčano, uz slab do umjeren sjeverozapadni vjetar i buru.

I na kopnu vjerojatnost sunčanih sati raste od sredine tjedna. Ipak, još i u četvrtak mjestimice može pasti malo kiše. Uz povišeni atmosferski tlak zraka i stabilne vremenske prilike magla će biti sve češća, posebice ujutro na kopnu, a mjestimice je moguća i na Jadranu, osobito na sjevernom dijelu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama, nedavnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu i još jednom uspjehu hrvatske meteofotografije, a u agrometeorološkom dijelu - o prvom Agroklimatskom atlasu Hrvatske:

U srijedu toplije, najprije većinom kiša zatim razvedravanje

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno do pretežno oblačno. Povremeno će biti slabe kiše, a ujutro i navečer i magle. Temperatura će od jutarnjih 1 ili 2 °C porasti do 6 ili 7 °C.

U noći i ujutro povremena kiša i u središnjoj Hrvatskoj. Tijekom dana smanjenje naoblake pa će biti i sunčanih razdoblja, osobito poslijepodne. Mjestimice je moguća magla, a temperatura će porasti do 7 ili 8 °C.

Još toplije danju u gorskoj Hrvatskoj te na sjevernom Jadranu uz djelomice sunčano i uglavnom suho vrijeme. No, u gorju ipak valja računati na kišu, u noći u Gorskom kotaru, u Lici još i prijepodne. Ujutro je mjestimice moguća magla, i to ne samo po kotlinama gorskih krajeva, nego i na moru, osobito uz zapadnu obalu Istre. Vjetar slab, na Jadranu do umjeren sjeverozapadni.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo oblačno uz povremenu kišu, češću u prvom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni pa će i more biti malo do umjereno valovito.

Podjednako valovito i ne odviše vjetrovito i na jugu Hrvatske, gdje će povremene kiše uz promjenjivu naoblaku biti i poslijepodne. Temperatura zraka uglavnom između 10 i 15 °C, u zaobalju ujutro niža."

Sljedećih dana toplije, samo ponegdje još uz malo kiše


"Kraj ove i početak sljedeće godine obilježit će iznadprosječna toplina. Još u četvrtak mjestimice može biti slabe kiše, uglavnom u središnjim i istočnim krajevima, a zatim uglavnom suho. Ujutro je mjestimice moguća magla.

I na Jadranu će biti iznadprosječno toplo te će prevladavati sunčano, uz više oblaka prolazno u četvrtak, a osobito na sjevernom dijelu može biti i magle. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, u subotu na sjevernom dijelu i bura.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!