Prognoza je zanimljivo štivo jer vrijeme je jako promjenjivo

28.01.2021.

18:22

Autor: Zoran Vakula

HRT emisija Vrijeme

HRT emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

Kombinacija punog Mjeseca i južine jamačno mnoge ne čini sretnima, a ni promjenjivo vrijeme sljedećih dana, s češćom kišom na na Jadranu i područjima uz njega, ponegdje i obilnijom, te s promjenjivim vjetrom na moru, često jakim, mjestimice i s olujnim udarima - u petak najprije jugo, navečer tramontana, pa u subotu ponovno jugo, zatim u nedjelju lebić, vjerojatno i pulenat, te na kraju bura, a i ona samo kratkotrajno. Mnoge će veseliti barem malo mirniji i stabilniji dani u sljedećem tjednu, pa makar u kopnenom području ponovno s noćnim i jutarnjim "minusima", koji će doći nakon najprije osjetnog zatopljenja do subote, zatim zahladnjenja i vjerojatno čestog snijega tijekom nedjelje, kada će jutro u mnogim krajevima biti najtopliji dio dana.

Galerija
HRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
HRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.


U petak promjenjivo i toplije, većinom uz kišu, ponegdje i obilniju

U noći i u petak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu povremena kiša, ponegdje i uz mogućnost pahulja, pa do poslijepodneva suho i djelomice sunčano, zatim sa zapada sve češća kiša. Uz slab do umjeren jugozapadni vjetar jutarnja će temperatura zraka biti od 0 do 4 °C, a poslijepodnevna od 10 do 12 °C.

Iznadprosječno će toplo za kraj siječnja biti i u središnjoj Hrvatskoj - ujutro uz 2, 3 °C, poslijepodne oko 10 °C - te također uz povremeno umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak. Mjestimične slabe oborine u noći, kada su moguće i pahulje, te osobito poslijepodne, kada će kiša biti češća i - premda u malim količinama - dovoljno da omete radove na sanaciji štete na Banovini.

Kišovitije će biti u zapadnijim krajevima, gdje će još u noći na petak biti i snijega. "Minusi" će biti rijetki i mali, a poslijepodnevna će temperatura u gorju biti od 4 do 7 °C, u Istri i na sjevernom Jadranu oko 11 °C. Puhat će umjeren i jak, na udare gdjegod i olujan jugozapadnjak u gorju, a na moru južni vjetar, poslijepodne sve češće slabiji sjeverozapadni.

I u Dalmaciji će navečer zapuhati tramontana, ali do tada jugo, mjestimice i s olujnim udarima, uz more popodne ponegdje i valovito. Kiša mjestimice i malo u noći, te česta i obilnija poslijepodne i navečer, a temperatura zraka ujutro većinom od 2 do 7 °C, poslijepodne od 10 do 13 °C.

Toplije nego u četvrtak, ali uz južinu i oblačnije i vjetrovitije bit će i na jugu Hrvatske, uz malo kiše najprije u noći i ujutro, te više poslijepodne i navečer.

I dalje promjenjivo, u subotu još toplije, zatim hladnije

U subotu većinom još toplije, ali na kopnu ujutro ponegdje malo svježije nego u petak, uz mjestimičnu maglu. Do večeri uglavnom suho te barem djelomice sunčano, pa opet oblačnije, uz kišu, gdjegod i obilniju, koja će tijekom hladnije nedjelje sve češće prelaziti u snijeg, najprije u gorju, zatim i u mnogim nizinama. U ponedjeljak opet pretežno suho, uz jutarnje "minuse", ponegdje i maglu.

I na većem dijelu Jadrana do subote navečer uglavnom suho i razmjerno toplo, uz novu južinu, zatim kiša, mjestimice i obilnija, koja je još i u hladniji ponedjeljak moguća ponegdje na južnom dijelu. U nedjelju će jugo zamijeniti jugozapadnjak, zatim česta, ali ne i dugotrajna bura.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!