U petak većinom suho, barem djelomice sunčano, na Jadranu bura

27.05.2021.

19:12

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

"Nakon kiše, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom u noći i ujutro - tijekom petka će se djelomice razvedriti, na Jadranu uz mjestimice jaku buru s olujnim udarima. I početkom vikenda bit će uglavnom suho, uz dosta sunčanih sati, osobito na Jadranu, gdje će u mnogim mjestima biti i vrlo toplo, a u oblačniju i svježiju nedjelju u većini Hrvatske treba računati na mjestimičnu kišu.

Promjenjivo će biti i u prvoj polovini idućeg tjedna, uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu ponegdje i jaku buru, pa će i klimatološki početak ljeta obilježiti niža temperatura od prosječne.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Premda prošli promjenjivi i ne odviše topli dani, pa i budući u nastavku svibnja mnogima ne potvrđuju postojanje klimatskih promjena - one itekako postoje. Neki od dokaza mogu se spoznati i na novom predavanju putem interneta Centra za klimatološka istraživanja Prirodoslovno-matematičkog fakulteta o utjecaju klimatskih promjena na bioraznolikost u našem podmorju u petak, 28. svibnja 2021. godine od 14 sati.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U petak većinom suho i barem djelomice sunčano, na Jadranu uz buru

dr. sc. Tanja Renko: "Nakon oblačnog početka, mjestimice i s kišom, ostatak petka u Slavoniji, Baranji i Srijemu proteći će uz djelomice sunčano vrijeme i umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka bit će između 9 i 12 °C, a najviša dnevna oko 21 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj će se već tijekom jutra razvedravati pa će veći dio dana biti malo do umjereno oblačno, uz uglavnom slab vjetar. Jutro će biti malo toplije nego u četvrtak, a dnevna temperatura bit će malo niža, većinom od 19 do 22 °C.

Svježije će biti i u gorju, dok se na sjevernom Jadranu temperatura neće znatnije mijenjati. No, bit će vjetrovito, posebice u prvom dijelu dana uz umjerenu i jaku, podno Velebita i olujnu buru, a poslijepodne će vjetar biti uglavnom slab i umjeren.

U Dalmaciji će i poslijepodne biti pojačanog vjetra, posebno na otvorenom moru, a ujutro jake bure uglavnom ponegdje u sjevernim predjelima. Prevladavat će sunčano vrijeme i danju u većini krajeva vrlo toplo.

I na jugu Hrvatske nastavlja se pretežno sunčano vrijeme, uz najvišu temperaturu od 23 do 26 °C. Puhat će slaba i umjerena bura i sjeverni vjetar, a na otvorenom će moru sjeverozapadnjak poslijepodne biti pojačan, zbog čega će i more, čija je temperatura između 18 i 20 °C, biti prolazno i umjereno valovito."

U subotu razmjerno stabilno pa opet česta kiša, svježije, vjetrovitije


"Subota će na Jadranu biti barem djelomice sunčana bez značajnijeg vjetra. Tek će navečer jačati bura na sjevernom dijelu, zatim u nedjelju i duž ostatka obale, a razmjerno vjetrovito bit će i u ponedjeljak. Također, u nedjelju i ponedjeljak će biti promjenjivije vrijeme i niža temperatura zraka, a mjestimična kiša češća u Dalmaciji.

I na kopnu će subota proteći uz uglavnom suho vrijeme pa i ugodnu toplinu. Nastavak vikenda i početak idućeg tjedna promjenjiviji i svježiji, čemu će malo pridonositi i povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!