U petak opet češći snijeg, na moru većinom suho, ali jaka i olujna bura

26.01.2023.

18:14

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

Željni promjene vremena i u većini unutrašnjosti barem malo vedrine, na Jadranu slabije bure - do kraja tjedna ostat će razočarani. Na kopnu ostaje oblačno uz povremene mjestimične oborine - većinom pahulje, koje će uglavnom u gorju malo podebljati snježni pokrivač. Na promjenjivo oblačnom i većinom suhom Jadranu nastavit će "gospodariti" bura. I naravno, remetiti planove onih u prometu.

U novom je tjednu gotovo sigurno i "novo" vrijeme - diljem Hrvatske barem malo vidljivo sunce i nebeska vedrina, u većini unutrašnjosti nakon čak 2 tjedna. Pritom sa sunčanim satima stiže porast dnevne temperature zraka, ali i češći i zamjetniji noćni i jutarnji "minusi", koji su mogući i mjestimice uz more, i koji kao da žele barem malo ublažiti do sada veliko odstupanje od prosječne najviše i osobito najniže dnevne temperature zraka, zbog koje je ovaj siječanj blizu rekordno toplog.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak opet češći snijeg, na moru većinom suho, ali jaka i olujna bura

U petak će u istočnoj Hrvatskoj oblačno, često uz slab snijeg, osobito u gorju, Srijemu i Posavini, gdje je i najveća vjerojatnost za tanji snježni pokrivač. Uz slab do umjeren sjeverni vjetar temperatura će biti većinom od 0 do 2 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pak od -1 do 3 °C, ali će zbog osjetnog sjeveroistočnjaka mnogima vjerojatno djelovati kao da su na cjelodnevnim "minusima" na vrhovima okolnoga gorja. Pahulje rijetke, uglavnom u Posavini, Banovini i na Kordunu.

Češći snijeg u također oblačnom Gorskom kotaru i Lici, gdje će se postojeći snježni pokrivač još malo podebljati. Poneka pahulja može doći i do mora, nošena jakom i olujnom burom, koja će podno Velebita imati i orkanske udare. Ni u ostatku djelomice sunčanog sjevernog Jadrana ne smije se isključiti mogućnost gdjekoje kišne kapi.

Sasvim suho ne može se jamčiti ni u promjenjivo oblačnoj Dalmaciji, posebice ne u unutrašnjosti i na otocima, gdje je ovaj siječanj među kišovitijima u povijesti mjerenja. U Hvaru i Komiži, primjerice, u prošlih 18 dana palo je više kiše nego prošle godine u prvih 7 mjeseci. I dok će oborine biti rijetke, bura će puhati posvuda - često jaka, na udare i olujna, uz more umjereno valovito i valovito.

Na jugu Hrvatske podjednako ili samo malo manje vjetrovito i valovito, ali još oblačnije, uz češću premda ne i obilnu kišu, u unutrašnjosti mjestimice i snijeg.

Za vikend još bez znatnije promjene, koja stiže u novom tjednu

Sljedećih dana u većini unutrašnjosti blagi porast dnevne temperature zraka, posebice od ponedjeljka, kada je vrlo velika vjerojatnost barem djelomičnog razvedravanja. No, slijedi i pad noćne i jutarnje temperature, pa će posvuda biti minusa i smrzavanja, ponegdje i poledice, magle.

I na Jadranu hladnije noći i jutra, uz sve slabiju i rjeđu buru, ali do nedjelje prijepodne još valja računati na često barem olujne udare pa se, unatoč djelomice sunčanom vremenu, dnevna temperatura zraka uglavnom neće znatnije mijenjati do ponedjeljka.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!