U subotu nastavak pretežno vedrog i danju iznadprosječno toplog vremena

25.03.2022.

17:29

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

I sljedeći dani - sve do utorka - nastavljaju se sunčanim i danju iznadprosječno toplim vremenom, gdjekad čak primjerenim kraju travnja, pa čak i početku svibnja, pri čemu će i jutra biti sve manje hladna. Kao da žele anulirati negativno odstupanje od prosjeka srednje temperature zraka dosadašnjeg dijela mjeseca. I pritom nam omogućiti ne samo jedan od najsunčanijih ožujaka u povijesti mjerenja, nego na žalost - u mnogim mjestima i najsuših. 

Južina početkom novoga tjedna najava je oblačnijeg i promjenjivijeg razdoblja, tijekom kojeg će vrlo vjerojatno, ali još ne i sigurno, u većini krajeva pasti barem malo kiše, na Jadranu i područjima uz njega i obilnije, praćene jakim i olujnim jugom.

Stoga bi već za vikend valjalo pripremati suho tlo i nadati se njegovu natapanju, ali ne i potapanju. I pritom uživati u suncu i prikupljanju D vitamina. Naravno, alergičari uz oprez zbog visoke koncentracije peludi drveća.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu nastavak pretežno vedrog vremena i danju iznadprosječno toplog

I u subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu vedro, te ujutro svježe, mjestimice i hladno, uz najnižu temperaturu zraka od -1 do 2 °C, pri tlu ponegdje i oko -5 °C, a poslijepodne uglavnom 20 ili 21 °C.

Iznadprosječno topla poslijepodneva nastavljaju se i u središnjoj Hrvatskoj, također uz sunce i vedrinu te slab vjetar. Ujutro će temperaturni "minusi" biti rijetki, osim, naravno, pri tlu, ali će ranoraniocima ponovno dobro doći višeslojna odjeća. Poslijepodne pak kratki rukavi.

More s temperaturom od 11 do 14 °C onemogućavat će znatniji porast temperature zraka uz obalu sjevernog Jadrana, ali već samo malo dalje od obale tijekom vedrog poslijepodneva sa slabim vjetrom bit će oko 21 °C, u gorju malo svježije. U noći i ujutro osjetno hladnije, u kotlinama između -4 i -1 °C. I to na 2 metra visine. Pri tlu i niže. Treba upozoriti i na mogućnost lokalno jake bure podno Velebita u noći i ujutro.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije mirnije, uz malo valovito more, te i dalje stabilno, premda ne i vedro kao danas. No, rijetke visoke oblake vjerojatno mnogi neće ni primijetiti. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 11 °C, na kninskom i sinjskom području i samo oko -2 °C, a najviša poslijepodnevna za posljednji tjedan ožujka visokih od 19 do 22 °C.

I na jugu Hrvatske razmjerno toplo i sunčano, uz samo ponegdje visoke oblake, te slab vjetar ili čak tiho te mirno ili malo valovito more.

Slijede oblačniji dani, uz sve zamjetniju južinu


Sljedećih će dana
- uz jugo - na Jadranu biti većinom vjetrovitije te oblačnije, najprije uz visoke oblake, koji u nedjelju još neće odviše zaklanjati Sunce, zatim i niže, s kojima će se tijekom ponedjeljka povećavati vjerojatnost za kišu - do utorka samo gdjekoju kap, zatim i zamjetniju.

Podjednako i u krajevima uz Jadran, dok će se u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj do utorka zadržati sunčano. Uz poslijepodnevnu toplinu mnogima bi se moglo učiniti da je kraj travnja ili početak svibnja, a i jutarnja temperatura zraka bit će u porastu.


Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!