U petak nastavak niza, a za vikend bez repriza

25.02.2021.

18:42

Autor: Zoran Vakula

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

I u petak će se još nastaviti iznadprosječno toplo razdoblje, kao rijetko koje tako dugotrajno i intenzivno u ovom dijelu veljače, uz mogućnost za još poneki temperaturni rekord poput onih u prošlih dana, pa i u četvrtak, kada je još ponegdje izmjerena za veljaču rekordna temperatura zraka, primjerice na Pargu, te u Delnicama, pulskoj zračnoj luci, Sinju, ImotskomeMetkoviću i Lastovu, a ponovno i u Gospiću - čak 3. dan u nizu.

Od subote će biti hladnije, ali još uvijek toplije od znane zimske hladnoće ovog dijela godine, te povremeno oblačnije, uglavnom u subotu uz mogućnost gdjekoje kišne kapi. Bit će i vjetrovitije, ponajviše tijekom vikenda na Jadranu, gdje će jaka bura s olujnim udarima onemogućavati normalno prometovanje, te donositi hladniji zrak od ovoga koji smo imali prošlih dana - za mnoge nezdravijih od ovih koji slijede, a vjerojatno će i biljkama biti "lakše". Ne i zimskim plivačima. No, oni su ionako navikli na hladnoću.


U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u petak još stabilno i većinom znatno toplije od prosjeka...

I u petak poslijepodne će uI u petak poslijepodne će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti 19-20 °C, uz prevladavajuće sunčano vrijeme, ponegdje tek nakon jutarnje magle i niskih oblaka, te najniže temperature od -1 do 2 °C. 

I u središnjoj Hrvatskoj petak stabilan i iznadprosječno topao, te u mnogim mjestima najprije maglovit, zatim pretežno sunčan. Jutarnjih će minusa biti samo ponegdje, a poslijepodnevna će temperatura biti od 18 do 20 °C, što će jamačno odgovarati aktivnostima na otvorenome, posebice na Banovini. 

I u mnogim mjestima u gorju i na sjevernom Jadranu dan će početi maglom i niskih oblacima, nakon kojih će biti dosta sunčanih sati, tijekom kojih će temperatura od ujutro oko 0 °C u unutrašnjosti te od 4 do 10 °C uz more - doći do vrijednosti između 17 i 21 °C. 

Razmjerno će toplo i stabilno biti i u Dalmaciji, uz ponovno najveći dnevni hod temperature u unutrašnjosti - od ujutro ponegdje malog minusa do poslijepodne oko 23 °C. I pritom većinom tiho ili slab vjetar te more mirno i malo valovito. 

Podjednako i na jugu Hrvatske, također uz vidljivost mjestimice smanjenu zbog magle. Temperatura ujutro od 8 do 11 °C, u unutrašnjosti i samo oko 4 °C, a poslijepodne od 17 do 20 °C. 

Od subote hladnije, oblačnije, vjetrovitije...

Od subote će biti hladnije, oblačnije i vjetrovitije, ali i dalje na kopnu uz temperaturu zraka barem oko prosječne za doba godine. Uz prolazno više oblaka u subotu, malo kiše može pasti uglavnom u gorju. Osim niže temperature, osjećaj hladnoće pojačavat će mjestimice umjeren, u unutrašnjosti Dalmacije i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, ponegdje i sjeverozapadni. 

Na Jadranu tijekom vikenda još vjetrovitije nego na kopnu, uz često jaku buru, lokalno i s olujnim udarima, najprije na sjevernom dijelu, zatim i južnije. Temperatura zraka bit će u padu unatoč i dalje prevladavajuće sunčanom vremenu. Prolazno više oblaka bit će osobito u subotu na sjevernom Jadranu, gdje postoji i mala vjerojatnost gdjekoje kišne kapi.  biti 19-20 °C, uz prevladavajuće sunčano vrijeme, ponegdje tek nakon jutarnje magle i niskih oblaka, te najniže emperature od -1 do 2 °C.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!