U petak kišovito, na Jadranu i vjetrovito, ponegdje moguć i snijeg

25.11.2021.

18:07

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HTV / HRT

I dok su s djelomice sunčanog neba sjevernih hrvatskih krajeva u četvrtak dolazili nemeteorološki zvukovi - u oblačnijim južnijim krajevima uz povremenu se kišu već čula grmljavina. Bit će je više, kao i kiše - sljedećih dana, kao da želi nadoknaditi ove godine propušteno. Uostalom, zbog za mnoge prilično nepovoljnih vremenskih prilika prognostičari DHMZ-a objavili su i posebno priopćenje.

Osim zbog često obilnih pljuskova ponegdje praćenih grmljavinom, neke će rive do ponedjeljka biti poplavljene i zbog velikih valova koje će izazvati jak i olujni vjetar, najčešće jugozapadni i južni. Ne morate li - plovidbu najbolje odgodite do ne sasvim stabilnog, ali svakako mirnijeg početka sljedećega tjedna. Na kopnu će se tada "vratiti" noćni i jutarnji temperaturni "minusi", koji će do ovotjedne nedjelje izostati.

Premda za doba godine nije neobično - uostalom, spominjali su to i naši stari u poznatoj izreci povodom 25. studenoga - valja spomenuti kako će sljedećih dana povremeno mjestimice padati i snijeg, i to ne samo u gorju, nego vjerojatno i u nekim nizinama, osobito sjeverne Hrvatske.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U petak kišovito, na Jadranu i vjetrovito, ponegdje moguć i snijeg

U petak u istočnoj Hrvatskoj većinom oblačno, povremeno uz kišu, osobito u noći i prijepodne, te ponovno kasno navečer, a poslijepodne se dijelovi nebeskog plavetnila prolazno mogu vidjeti uglavnom u Posavini i Srijemu. Uz slab do rijetko umjeren jugoistočnjak ujutro će biti oko 4 °C, a poslijepodne od 7 do 9 °C, ponegdje uz zapadnjak i sjeverozapadnjak.

U oblačnijoj središnjoj Hrvatskoj uz sjeverni i sjeverozapadni vjetar dnevni hod temperature još manji - uglavnom od 2 do 6 °C. Kiša u noći i prijepodne gotovo posvuda, pa poslijepodne uglavnom u Međimurju i Zagorju, gdje se nemojte začuditi i ponekoj snježnoj pahulji. Kasno navečer i u noći na subotu oborine će opet biti češće i obilnije.

Štoviše, u gorju i na sjevernom Jadranu količine oborine vrijedne su upozorenja jer može pasti i više od 30 litara kiše po četvornom metru. U noći još mjestimice jako jugo s olujnim udarima će oslabjeti, a zamijenit će ga samo ponegdje uz obalu kratkotrajna bura, zatim uglavnom umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka danju bez veće promjene - u gorju 2 do 8 °C, u unutrašnjosti Istre 6 do 10 °C, a uz more 8 do 13 °C.

U Dalmaciji toplije, ali i promjenjivije, kišovitije, vjetrovitije i valovitije - najprije uz jugo, zatim sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, koji će također biti jaki, ponegdje i olujni te prouzročiti plavljenje nekih riva. U mnogim će mjestima pasti i više od 50 litara kiše po četvornome metru.

Na jugu Hrvatske, uz lokalno izraženije pljuskove praćene grmljavinom - vjerojatno i više od 80 litara. Nevolja će biti i zbog jakog i olujnog vjetra koji će mijenjati smjer te valovitog, čak i uzburkanog mora.

I tijekom vikenda za većinu nepovoljno

Na Jadranu će podjednako - većini nepovoljno - biti i tijekom vikenda. I dalje u mnogim mjestima povremeno obilnija kiša, mjestimice i grmljavina, te često jak, ponegdje i olujni vjetar, najčešće jugozapadni. U ponedjeljak stabilnije, većinom uz buru.

Na kopnu u ponedjeljak čak uglavnom suho. No za vikend još povremeno kiša, češća i obilnija u područjima blizu mora. Ponegdje će povremeno padati i snijeg, i to ne samo u gorju, nego i u nekim nizinama, osobito sjevera Hrvatske.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!