U petak sa zapada sve češća kiša, u gorju i snijeg, jača bura

24.02.2022.

17:30

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HTV / HRT

Kad već nije baš do sada - veljača će nam dio svojih znanih zimskih obilježja dokazivati ovaj vikend. Uvod u promjenu vremena bila je južina ovog četvrtka, u petak će i sa zapada biti sve češća kiša, koju će do večeri zamjenjivati snijeg, osobito u gorju, gdje će se stvarati i snježni pokrivač.
Ne možete li odgoditi putovanje - ne zaboravite na zimsku opremu.
Do još hladnijeg ponedjeljka, naleta snijega bit će i drugdje, ne samo na kopnu, nego i na Jadranu, gdje će mnogobrojna ograničenja u prometu prouzročiti jaka i olujna bura, ponegdje i s orkanskim udarima.
Već početkom novog tjedna znatno se povećava vjerojatnost za opet stabilnije vrijeme - suho i pretežno sunčano, ali ne i toplo kao što je bilo prošlih dana.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak sa zapada sve češća kiša, u gorju i snijeg, jača bura

U petak će u Podunavlju još biti suho, ali već prijepodne oblačnije nego četvrtak. Još više u nastavku dana, kada mjestimice u zapadnoj Slavoniji i Podravini može pasti malo kiše. Za razliku od četvrtka - jutarnji će temperaturni "minusi" biti rjeđi, a uz često umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar najviša temperatura oko 13 °C.

Toplije jutro nego u četvrtak i hladnije poslijepodne i u središnjoj Hrvatskoj, i pritom tijekom dana sve oblačnije i kišovitije, također uz zamjetan sjevernjak i sjeveroistočnjak, navečer u gorju vjerojatno i malo snijega.

Snijeg će još češće i više padati u Gorskom kotaru i Lici - već prijepodne u višim predjelima, do kraja dana i u nižim, uz olujne udare bure možda i uz obalu sjevernog Jadrana, gdje će ujutro još biti slabog juga, ponegdje i magle. Temperatura zraka još razmjerno visoka za doba godine, ali manje nego u četvrtak.

Južniji će krajevi u petak biti naši najtopliji i najsunčaniji, do večeri i suhi, uz slab vjetar i more malo valovito. No, prema kraju dana sve češća kiša, a uz pad temperature i jačanje bure pojavljivat će se i pahuljice, osobito u unutrašnjosti Dalmacije.

Na krajnjem jugu Hrvatske još stabilnije i mirnije - sunčano, uz jutarnju temperaturu zraka oko 8 °C, u unutrašnjosti malo iznad 0 °C, te poslijepodne od 15 do 17 °C.

Slijede hladniji dani i vjetrovitiji dani, većinom uz oborine

Sljedećih dana hladnije, tijekom vikenda na Jadranu uz čestu kišu, ponegdje i snijeg nošen jakom i olujnom burom, na udare mjestimice i orkanskom. Sunčanog će vremena u subotu biti na sjevernom dijelu, posebice na zapadu Istre, a u nedjelju gotovo posvuda barem malo. No, zamjetno sunčanije, stabilnije i mirnije tek od ponedjeljka.

I u većini unutrašnjosti početkom novoga tjedna mnogima će biti povoljnije nego za vikend, kada će sunčanog vremena biti malo ili nimalo. Oborine češće i obilnije u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a u sjevernijim će krajevima ponegdje i izostati. Ne i vjetar, koji će pojačavati osjećaj hladnoće ionako zamjetan zbog pada temperature.


Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!