I utorak nestabilan i razmjerno svjež, osobito na kopnu, na moru česta bura

22.08.2022.

17:50

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

Premda su mnogi u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj pomislili na jesen tijekom kišnog i svježeg ponedjeljka, najhladnijeg dana ovoga kolovoza, s najvišom temperaturom zraka niskom kao rijetko kojeg 22. dana kolovoza u znanoj povijesti mjerenja - nastavak tjedna i mjeseca potvrdit će da ljeto još traje diljem Hrvatske, ne samo u južnijim krajevima. Istina, ne onako suho i vruće, kako je ove godine prevladavalo, ali vrlo vjerojatno neće biti ni odviše kišovito, barem prema količini oborine. No, nekim će aktivnostima na otvorenome jamačno smetati svakodnevna povremena mjestimična kiša, osobito u kopnenom području do četvrtka.

Sasvim stabilno neće biti ni u nastavku kolovoza, ali hoće većinom sunčanije te ponovno iznadprosječno toplo, osobito u unutrašnjosti Dalmacije te na Jadranu i vruće, uglavnom bez jakog vjetra. No, do četvrtka valja računati i na gdjekad jaku, na udare i olujnu buru i tramontanu, i na promjenjivu naoblaku i lokalne pljuskove i grmljavinu. Srećom, vjerojatnost za izraženije nevrijeme prema trenutačnim je izračunima vrlo mala.


U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
odstupanje temperature zraka ovoga kolovoza od prosječne i ekstremne u Splitu, Foto: HTV/DHMZ/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I u utorak nestabilno i razmjerno svježe, osobito na kopnu, na moru gdjegod jaka bura

I u utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno do znatno oblačno, pri čemu prijepodne većinom oblačnije, uz češću, ali ne i obilnu kišu. Jutarnja temperatura zraka podjednaka onoj u ponedjeljak - 15 do 17 °C, a poslijepodnevna malo viša - uglavnom 23, 24 °C.

U i dalje oblačnijoj i kišovitijoj središnjoj Hrvatskoj malo niža, ali ipak viša nego u ponedjeljak - od 20 do 23 °C. Ujutro pak između 15 i 17 °C. Djelomično razvedravanje najvjerojatnije je kasno poslijepodne.

Mnogo oblaka onemogućit će znatnije noćno hlađenje i u gorju, dok će na sjevernom Jadranu to dodatno činiti bura i tramontana, često umjerene, gdjegod i jake, na udare i olujne, osobito u Velebitskom kanalu. Povremena mjestimična kiša vjerojatno će padati u unutrašnjosti, ali suho vrijeme ne može se jamčiti ni uz more, gdje će najviša temperatura zraka biti od 26 do 29 °C. U gorju od 19 do 22 °C.

U Dalmaciji sunčanije i toplije, danju ponegdje uz more i vruće, uz prevladavajuću najprije buru, zatim sjeverozapadni vjetar - jači prema ponegdje valovitom otvorenome moru. Ne može se tvrditi gdje će kiša izostati, ali može se prognozirati da su pljuskovi, koje može pratiti i grmljavina, vjerojatniji u unutrašnjosti te na moru podno Biokova.

Na jugu Hrvatske još nestabilnije, osobito u Konavlima, a osim naoblake, promjenjiv će biti i vjetar, uz more malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od 20 do 24 °C, a najviša poslijepodnevna uglavnom 28, 29 °C.

Opet toplije, ali i dalje ne sasvim stabilno

Sljedećih dana toplije, uz sve više sunčanih sati ponegdje i vruće, ali i dalje u kopnenom području uz dosta oblaka te povremenu mjestimičnu kišu, uglavnom u obliku pljuskova, koje može pratiti i grmljavina.

Ni na Jadranu neće biti sasvim stabilno, ali suhog i sunčanog vremena bit će više nego u unutrašnjosti, pri čemu će noći i dalje biti tople, dani ponovno većinom vrući. Vjetar će slabjeti, ali vjerojatno će još i u srijedu bura i tramontana mjestimice imati olujne udare.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!