Dosadašnja kiša nije dostatna za održivu poljoprivrednu proizvodnju

21.08.2022.

14:18

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Osvježenje koje slijedi u novome tjednu donijet će prijeko potreban predah od vrućina.

Najviše vrijednosti temperature zraka u većini unutrašnjosti snizit će se za oko 10 °C, a prema kraju tjedna postupno će opet rasti na oko 30 °C, mjestimice moguće i malo više. To će biti i više nego dovoljno da se smanji toplinski stres na biljke, barem u kontinentalnim krajevima. I jutra će biti svježija, a tople noći i dalje će biti uzduž Jadrana, ali smanjenog intenziteta.

Nestabilno i promjenjivo vrijeme veći dio tjedna
donijet će kišu, ponajviše u kontinentalnim krajevima. U prvoj polovini razdoblja postoji mogućnost za mjestimično veću količinu oborine, stoga svakako pratite dnevne prognoze radi planiranja radova. Na Jadranu kiša je moguća tek u tragovima.

Dosadašnja kiša koja je pala u kolovozu nije ni približno dostatna za održivu poljoprivrednu proizvodnju. Usporedbe radi, u odnosu na prošlu godinu, kada su ukupne količine oborine bile u razini prosjeka, ove godine vidljiv je manjak, većinom za oko 40 %, a u Dalmaciji oko 70%. To će se zasigurno negativno odraziti na rezerve vode za sljedeću sezonu.

S najavljenim osvježenjem i tlo će se rashladiti. Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine u nizinama će vjerojatno biti oko 23 °C, u gorju oko 20 °C, a uzduž Jadrana oko 26 °C.

Dakle, na kontinentu se očekuje predah od vrućina, a suša se uzduž Jadrana i dalje nastavlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!