U petak većinom sunčano, ali posvuda ne i suho i vruće

22.07.2021.

17:49

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

Ako ste na Jadranu, vjerujem da uživate - i još ćete do subote - uz ne odviše tople noći i vruće dane, pretežno sunčane, uglavnom i vedre, uz buru i maestral. Od nedjelje slijedi mnogima neugodnije vrijeme, uz jugo, koje će u ponedjeljak ponegdje biti i jako, te uz porast temperature, pa će noći biti zamjetno toplije. Zatopljenje će se još više osjećati u većini kopnenog područja, gdje bi neki od nedjelje ponovno mogli "disati na škrge" - i zbog vrućine, i zbog sparine. Pritom će biti i znatno nestabilnije nego potkraj ovoga tjedna, uz česte pljuskove i grmljavinu, koji su za vikend mogući uglavnom u gorju, a tijekom oblačnijega petka malo kiše može pasti i drugdje po unutrašnjosti.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

A osim uobičajene svakodnevne - dostupna je i posebna prognoza za nautičare i ostale koji plove, koju je za Regionalni dnevnik četvrtkom pripremio dr. sc. Marijan Tadin iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a:

Neke bi mogao zanimati i komentar nedavnih mnogobrojnih ekstremnih meteoroloških pojava kojegdje po svijetu:

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

U petak većinom sunčano, ali baš posvuda ne i suho

U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu temperatura još kao u četvrtak - ujutro od 11 do 15 °C, popodne oko 28 °C. I pritom prevladavajuće sunčano, ali uz povremeno više oblaka iz kojih samo ponegdje može pasti malo kiše, pa i zagrmjeti.

I u središnjoj Hrvatskoj oblačnije nego u četvrtak, premda uz dosta sunčanih sati. No, bit će i mjestimične kiše, vjerojatno i u obliku pljuskova, koje može pratiti grmljavina, i to uglavnom u prvom dijelu dana i u rano poslijepodne. Jutro će biti manje svježe od četvrtak, uz temperaturu oko 15 °C, a poslijepodne podjednako, oko 28 °C.

U gorju malo svježije, a u Istri i na sjevernom Jadranu danju i dalje uglavnom vruće, na moru nakon tople noći. Oblačnije i nestabilnije u gorju, a pokoji je pljusak moguć i u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu, osobito na širem riječkome području, dok će prema otocima biti sunčanije. Noćna i jutarnja bura samo će ponegdje podno Velebita imati jake udare, a zamijenit će je slab do umjeren maestral.

Podjednako i u Dalmaciji, uz malo do umjereno valovito more, te uz pretežno sunčano vrijeme i vruće, ponajviše u unutrašnjosti, gdje će biti i mjestimičnih razvoja oblaka, uz samo malu vjerojatnost kratkotrajnih pljuskova, uglavnom uz granicu.

Na jugu Hrvatske i u petak najstabilnije, uz najviše sunčana vremena, te uz buru pa maestral i temperaturu zraka ujutro od 19 do 23 °C, poslijepodne oko 32 °C.

Slijede zatopljenje i južina

Za vikend i početkom novoga tjedna na kopnu osjetno toplije - većinom vruće, mnogima i sparno, uz južinu. Pritom i dalje pretežno sunčano - veći dio subote i vedro, ali u nedjelju i ponedjeljak mogući su rijetki pljuskovi, uglavnom u gorju.

Na Jadranu stabilnije - uz malo ili nimalo oblaka, te u subotu još uz slabu do umjerenu buru pa maestral, a od kraja subote sve češći jugozapadnjak, zatim i jugo, koje će u ponedjeljak ponegdje biti i jako. Stoga će se uz tople noći te vruće, suhe, sunčane i vjetrovitije dane povećati vjerojatnost požara na otvorenom pa pazite s roštiljanjem i opušcima kako bi vatrogasci mogli i humanitarno djelovati. A možete im se i pridružiti te dati djelić "srca za male heroje" splitske neonatologije...

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!