U petak kiša česta, ponegdje i obilna, na Jadranu još i jak i olujan vjetar

17:53 / 21.04.2022.

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

Premda si mnogi vjerojatno žele stabilne, mirne, sunčane i barem prosječno tople dane - njih neće biti sve do sredine sljedećeg tjedna, u nekim dijelovima Hrvatske vjerojatno i dulje.


Pritom će na većem dijelu Jadrana najkišovitije i najvjetrovitije biti od četvrtka navečer do petka poslijepodne, kada će nevolja biti i zbog lokalno izraženijih pljuskova s grmljavinom, i zbog jakog i olujnog juga. U unutrašnjosti vjetar slabiji, ali vrijeme podjednako promjenjivo, osobito u južnijim krajevima i kišovito. No lokalni pljuskovi, munje i gromovi mogući su i u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, pogotovo u nedjelju, kada će biti najtopliji dan ovog razmjerno svježeg tjedna. Sljedeći će biti topliji, bez mraza. Barem nešto...

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak kiša česta, ponegdje i obilna, na Jadranu još i jak i olujan vjetar

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu povremene kiše biti uglavnom u noći i petak ujutro, te ponovno poslijepodne, kada su mogući i lokalni pljuskovi s grmljavinom. Vjetar povremeno umjeren, većinom jugoistočni, uz koji će najniža jutarnja temperatura biti od 7 do 10 °C, a najviša poslijepodnevna 18 do 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
svježije nego na istoku, ne samo zbog niže temperature, nego i sjeveroistočnjaka, gdjekad umjerenog. No, barem će jutro biti osjetno toplije nego u četvrtak. I pritom oblačno, povremeno uz kišu, najobilniju u noći i prijepodne.

Prvi dio petka i u gorju i na sjevernom Jadranu bit će prilično kišovito, ponegdje i uz izraženije pljuskove s grmljavinom. Nevolje će stvarati i često jak, na udare lokalno i olujan istočnjak i bura, na južnom dijelu Kvarnera i jugo. Poslijepodne mirnije, u većini krajeva uz sunčana razdoblja. Temperatura uz more uglavnom od 11 do 16 °C, a u unutrašnjosti ujutro od 4 do 8 °C, poslijepodne 10 do 14 °C.

U Dalmaciji malo toplije, ali podjednako promjenjivo, uz češću kišu i grmljavinu u noći i prijepodne, kada će biti i vjetrovitije, uz uglavnom jako, mjestimice i olujno jugo, uz koje će more biti i jače valovito. U drugom dijelu dana mirnije i sunčanije.

Na krajnjem jugu Hrvatske
vjerojatno najobilnijih pljuskova s grmljavinom bit će sredinom dana i poslijepodne, ponegdje još i navečer, kada će jugo oslabjeti. No do ranog poslijepodneva bit će većinom jako i olujno.

I dalje promjenjivo


U promjenjivu subotu jugo će na Jadranu oslabjeti, pa opet pojačati u nedjelju, tijekom koje će također biti lokalnih pljuskova i grmljavine, osobito na sjevernom i srednjem Jadranu, gdje su nestabilnosti moguće i u mirniji ponedjeljak.

I u većini unutrašnjosti nastavit će se nadmetanja oblaka, vedrine i povremene kiše, ali u manjim količinama nego tijekom petka. Uz povremeno umjeren, uglavnom u gorju i jak jugozapadnjak, dnevna temperatura zraka bit će viša nego u dosadašnjem dijelu ovoga tjedna.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!