18:11 / 01.09.2021.

Autor: Zoran Vakula

U četvrtak sunčano i danju ugodno toplo, ali ujutro razmjerno svježe

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

Ako ste ljubitelji razmjerno stabilnog rujanskog vremena - ujutro svježeg, a danju barem djelomice sunčanoga i ugodno toplog - u nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega trebali biste biti zadovoljni, osobito u sjevernim kopnenim krajevima, gdje je vjerojatnost kiše sve do utorka gotovo zanemariva. U subotu se malo povećava u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, te na srednjem i južnom Jadranu, ali ne treba čuditi ako sve prođe samo s prolazno više oblaka, od nedjelje i novim jačanjem bure koja će u subotu uglavnom izostati, nakon što će tijekom četvrtka i u petak ujutro lokalno imati i olujne udare.

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U četvrtak sunčano i danju ugodno toplo, ali ujutro razmjerno svježe

U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, povremeno čak i vedro, ujutro uz mjestičnu kratkotrajnu maglu, zatim slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura od 9 do 11 °C, a najviša oko 24 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj razmjerno svježe jutro, samo rijetko i maglovito, uz temperaturu oko 10 °C, pa uz sunčano vrijeme najviša poslijepodnevna oko prosječne za početak rujna - između 23 i 25 °C.

Još malo topliji i vedriji dan u unutrašnjosti Istre i na sjevernome Jadranu, dok će u gorju biti i ponešto oblaka, tijekom razmjerno svježeg jutra po nekim nizinama i kratkotrajne magle. Puhat će često umjerena, ponegdje i jaka bura s olujnim udarima, a poslijepodne mjestimice slabiji sjeverozapadni vjetar, pri čemu će more biti većinom umjereno valovito.

U Dalmaciji valovitije, uz najprije gdjegod jaku, na udare i olujnu buru, zatim sjeverozapadni vjetar, osobito na otvorenome, dok će uz obalu zapuhati slabiji zapadni i jugozapadni. Tijekom pretežno vedrog četvrtka jutarnja temperatura zraka bit će od 17 do 19 °C, u unutrašnjosti osjetno niža, ponegdje i samo oko 8 °C, a poslijepodneva između 27 i 29 °C.

Na jugu Hrvatske malo manje toplo, ali također vedro i razmjerno vjetrovito, uz more umjereno valovito, prema otvorenome i valovito.

I u petak još sunčano pa opet promjenjivije

U petak ujutro na Jadranu
još lokalno jaka bura pa mirnije, te do večeri još uzduž cijeloga Jadrana stabilno, uz sve mnogobrojnije visoke koprenaste oblake - najavu većinom oblačnijeg vikenda tijekom kojega mjestimice može pasti malo kiše, pa i u obliku gdjekojeg pljuska, uglavnom na srednjem i južnom Jadranu, a u nedjelju bi nekima moglo smetati ponovno jačanje bure i tramontane.

Znatnije promjene temperature zraka neće biti ni u kopnenom području, pa će noći i jutra i dalje biti razmjerno svježi, a danju uglavnom prosječno toplo za početak rujna. I pritom u petak sunčano, a za vikend promjenjiva naoblaka, uz povećanje vjerojatnosti za ponegdje malo kiše, osobito u subotu u gorju i unutrašnjosti Dalmacije.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!