U subotu još svježije, ponegdje uz povremenu kišu, na kopnu i snijeg

15:23 / 01.04.2022.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Izražena promjena već je donijela često obilnu kišu te pad temperature zraka koji će još izraženiji biti u dane vikenda, kada će uz povremenu kišu u unutrašnjosti ponegdje biti i susnježice i snijega, i to vrlo vjerojatno ne samo u gorju.

S početkom idućeg tjedna bit će i mraza, no uz stabilnije vrijeme - i više suha i sunčana vremena. S postupnim porastom temperature vratit će se proljetni ugođaj, no na Jadranu će se promjenjivo zadržati i veći dio idućeg tjedna, posebice na jugu. Promjenjivost vremena očitovat će se i u čestim promjenama smjera i brzine vjetra te se za sve aktivnosti preporučuje svakodnevno praćenje vremenske prognoze DHMZ-a i HRT-a", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a. I to bez meteošala, kojih je bilo u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", a i još kojegdje...

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu još svježije, ponegdje uz povremenu kišu, na kopnu i snijeg

Dr. sc. Tanja Renko: "Subota će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti još svježija od petka te većinom oblačna s povremenom kišom, u zapadnim predjelima, ponaprije u gorju - i susnježicom i snijegom. Poslijepodne će se naoblaka stanjiti i dijelom raskinuti pa su moguća sunčana razdoblja. Dojmu hladnijeg vremena pridonosit će i umjeren sjeverozapadni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj također hladnije pa će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u gorju, zatim prolazno moguće i u nekim nizinama, gdje se većinom neće zadržavati na tlu. Temperatura zraka sredinom dana i popodne uglavnom od 4 do 8 °C.

Sa sve izraženijim pritjecanjem hladnoga zraka u Gorskom kotaru i Lici kišu će zamijeniti susnježica i snijeg, posebice u višim predjelima gdje će nastati i snježni pokrivač. Oborine će biti češće u prvom dijelu dana. Na sjevernom Jadranu i dalje umjeren, ponegdje i jak južni i jugozapadni vjetar te mjestimična kiša, osobito prijepodne, a popodne će biti i duljih sunčanih razdoblja.

U Dalmaciji promjenjivo, u unutrašnjosti i pretežno oblačno. Lokalno i dalje uz moguće jake pljuskove i obilniju kišu. Puhat će umjeren do jak južni vjetar i jugo, mjestimice i jugozapadni.

Vjetar će posebno na krajnjem jugu Hrvatske biti i vrlo jak pa će i more biti valovito. Temperatura zraka bez izraženijeg dnevnog hoda - biti većinom od 9 do 13 °C."

Stabilnije, ali posvuda ne i suho. Ponegdje mraz.


"U nedjelju i ponedjeljak mjestimične kiše bit će uglavnom u Dalmaciji, posebice prema jugu, a općenito će posvuda biti više sunčana vremena nego u četvrtak i petak. Utorak će vrlo vjerojatno biti najstabilniji dan duž cijele obale u idućem tjednu i tada će temperatura porasti prema prosječnim vrijednostima za doba godine.

U unutrašnjosti će u nedjelju još rijetko biti oborina, uglavnom na sjeveru, a potkraj dana i oblaka će biti sve manje zbog čega će sunčaniji ponedjeljak u mnogim krajevima početi uz mraz. Ipak, već s utorkom toplije, i dalje uz dosta sunčanog vremena.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!