Meštar novi meteorolog, Renko voditeljica DJH, a Vakula odlazi u "cloud business"?!

01.04.2022.

10:42

Autor: Zoran Vakula

Davor Meštrović

Davor Meštrović

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Premda je 1. travnja - dan šale, informacije iz naslova nekima ne djeluju samo šaljivo. Kao što nije šaljiv ni podatak da je ponegdje u posljednjih 50-ak sati bilo više oborine nego od početka godine do potkraj ožujka! Ili da je ožujak mjestimice bio hladniji od veljače!?

Meštar meteorolog - Tanja voditeljica

U istinitost meteorološkog djelovanja Davora Meštrovića moglo se uvjeriti ranojutarnje gledateljstvo emisije "Dobro jutro, Hrvatska" budući da je nakon "Vijesti" u 7 sati objašnjavao neke detalje aktualnog i budućeg vremena 1. dana travnja i to ispred videozida s meteorološkim informacijama, dok su Tanja Renko i Zlata Muck Sušec bile na mjestu voditeljica emisije. Srećom ili nesrećom - kako za koga - samo kratkotrajno.

Naravno, riječ je bila o samo jednoj u nizu prvotravanjskih šala u "Dobro jutro, Hrvatska". Znatno blažoj od one koja je bila u istoj emisiji prije točno 20 godina. I koja je čak "zaslužila" da se pojavi kao vijest u "Dnevniku".


1. travnja 2002.

Prije 20 godina još nije postojao europski MeteoAlarm sustav za upozorenja na opasne vremenske pojave, a kod mnogih ni spoznaje o ozbiljnosti praćenja i shvaćanja vremenskih prognoza i upozorenja. Stoga su se odmah nakon razgovora ugodnoga Ankice Stojanović, Željke Fattorini i Drage Celizića o stabilnom sunčanom vremenu - "izravno s mjesta događaja", iz prostorija DHMZ-a - javili u program Krešimir Volarević i Zoran Vakula. U nekoliko dana prije snimljenom i montiranom "igrokazu" spominjala se iznenadna i žestoka promjena vremena, štoviše, oluje, tuče, čak i pljuskovi riba. Dovoljno - i odviše - da se za samo nekoliko minuta od objave do demantija te "prognoze" stvori svojevrsna panika.

Još jednom se dokazala velika gledanost jutarnjeg programa HRT-a!

Mnogi su počeli zvati rodbinu, uzbunjivati susjede, neki čak spremati automobile u garaže, a bilo je i onih koji su počeli lijepiti prozorska stakla!?
Ne ponovilo se.

Možemo se samo malo šaliti s vremenom, i to samo kratkotrajno, bez spominjanja upozorenja - baš kao što je to jutros simpatično radio Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs. tijekom meteoroloških razgovara u programu Hrvatskog radija - najprije Radio Sljemena, zatim Prvog i Drugog programa. Naravno, i Meštar u "Dobro jutro, Hrvatska".

Vakula i "cloud business"

interna vijest jedne hrvatske kompanije

interna vijest jedne hrvatske kompanije

Foto: HTV / HRT

Za razliku od spominjanih razmjerno brzo otkrivenih šala u programu HRT-a - u internim "Novostima iz Hrvatske" jedne kompanije pojavile su se "važne izvanredne vijeste", koju su također mnogi odmah shvatili kao šale. Premda to nužno i ne moraju biti. Prva je o odlasku čelnog čovjeka u konkurentsku kompaniju, a druga o meteorološkom "velikom stručnom pojačanju zbog strategije orijentirane na cloud business"! Hoće li i to biti samo prvotravanjske šale - tek će se vidjeti!?

Ožujak - ipak većinom "normalne" temperature, ponegdje čak i oborine

A već sada se, prema preliminarnim meteorološkim podacima koje tek trebaju potvrditi klimatolozi DHMZ-a, može "vidjeti" kako je srednja temperatura zraka ovogodišnjeg ožujka u većini Hrvatske bila oko prosječnih višegodišnjih vrijednosti. Prevladavajuća klimatološka ocjena vjerojatno će biti "normalno", samo ponegdje "hladno", kao primjerice - i još nije službeno potvrđeno - u Komiži, Makarskoj i Pazinu, gdje je odstupanje od prosječne temperature ožujka veće od 1 °C. Manja odstupanja zabilježena su na većini glavnih meteoroloških postaja DHMZ-a, ali ne posvuda. Trenutačno iznimke s "blagim" pozitivnim odstupanjem su Rijeka, Senj, Zagreb Grič i Puntijarka.

Zanimljivo je primijetiti na grafu odstupanja ovogodišnje temperature od prosječne i ekstremne kako je 28. ožujka u Zagrebu izmjerena rekordno visoka temperatura zraka na taj dan u godini - 22,7 °C! A dosadašnji je rekord bio 22,0 °C.

A i podatak iz Dubrovnika neke će možda potaknuti na razgovore o kojekakvom "poremećenom" vremenu. Srednja mjesečna temperatura zraka u veljači je bila viša nego u ožujku, što se događa prilično rijetko. U ovom stoljeću bilo je samo 2016. godine, a prije toga samo 6 puta - od 1961. godine, od kada postoje službena mjerenja.

Premda je sve do posljednjeg dana ovogodišnji ožujak djelovao rekordno suh - kiša koja je pala ipak je to spriječila. Štoviše, u Dubrovniku i bližoj okolici će čak - unatoč manjku oborine u odnosu na prosječnu količinu - službena klimatološka ocjena vjerojatno biti "normalno". U ostalim će krajevima prevladavati ocjene od "ekstremno suho" do "suho".

Prvo tromjesečje - većinom razmjerno toplo i suho

Te će ocjene za ukupno količinu oborine vjerojatno dobiti i cijelo prvo tromjesečje ove godine, dok će za srednju sezonsku temperaturu zraka prevladavati "toplo" i "normalno", uz posvuda barem malo pozitivno odstupanje od prosjeka.

Do sredine sljedećeg tjedna temperatura zraka bit će uglavnom malo niža od višegodišnjeg srednjaka, pri čemu valja upozoriti na mraz ponegdje u unutrašnjosti, a nakon toga je vrlo velika vjerojatnost povratka barem prosječne topline za doba godine.

Osim s njom, jamačno će mnogi biti zadovoljni i s nastavkom povremene kiše, posebice u južnijim krajevima, ali ne i s mjestimičnim snijegom, koji će se iz gorskim krajeva tijekom vikenda "spustiti" i do nekih nizina.

Detaljnije vremenske prognoze i upozorenja u emisijama "Vrijeme" i u "Regionalnom dnevniku" ovoga petka priprema dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a. Naravno, bez neprimjerenih meteošala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!