17:48 / 18.02.2021.

Autor: Zoran Vakula

Proljeće ćemo sve više osjećati, kapute samo rijetki trebati

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

Kao i prvih deset, i posljednjih deset dana ovogodišnje veljače imat će gotovo proljetna obilježja, osobito po temperaturi, a u petak i subotu i po promjenjivosti naoblake i mjestimičnoj kiši, uglavnom na Jadranu i uz njega. Od nedjelje će biti stabilnije, i dalje uz većinom slab vjetar, koji će omogućavati maglu i niske oblake, osobito na sjevernom Jadranu te u većini nizina unutrašnjosti. Ostvare li se trenutačno vjerojatnije prognoze - magla neće biti dugotrajna pa će poslijepodnevna temperatura biti uglavnom oko 15 °C. Naravno, kao i ovoga četvrtka, ne smije se isključiti mogućnost za ponegdje i osjetno nižu. No barem će temperaturni minusi većinom izostati.

Pritom valja spomenuti kako u mnogim mjestima vjerojatno ipak neće biti baš tako toplo kao početkom mjeseca, kada su neki dani već ujutro imali temperaturu višu od prosječne poslijepodnevne, ali nećemo imati ni one suprotne ekstreme s poslijepodnevima hladnijim od prosječnog jutra. I to ne samo na Jadranu, nego i u kopnenom području, gdje će i ova veljača biti jedna od toplijih u povijesti. Srećom, ne i ekstremna kao prošlogodišnja.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U petak toplije, iako oblačnije, ponegdje uz malo kiše

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti manje magle i vedrine nego u četvrtak, ali više oblaka. Uz slab do samo ponegdje umjeren jugozapadni i južni vjetar temperatura zraka ujutro će biti od -2 do 1 °C, a poslijepodne 11 do 13 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo, pa čak i toplije, bit će i u promjenjivo oblačnoj središnjoj Hrvatskoj, uz poslijepodnevnu temperaturu i 14, 15 °C, pa će obnoviteljima potresom stradalih područja biti ugodniji rad na otvorenome. Minusi će većinom izostati, osim ponegdje pri tlu. Velika je vjerojatnost jugozapadnjaka već u noći - slabog, ali dovoljnog da magla bude rjeđa i kratkotrajnija nego u četvrtak.

Zapad Hrvatske ponovno će biti naše najoblačnije područje, i dalje uz mjestimičnu maglu, a ponegdje će pasti i malo kiše. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni, osobito u gorju i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 0 do 4, na sjevernom Jadranu 6 do 10 °C, a poslijepodnevna 10 do 13 °C, u gorju malo niža.

U Dalmaciji temperatura oko prosječne za ovo doba godine, uz više oblaka nego u četvrtak, a ponegdje će biti i magle, uglavnom u unutrašnjosti i gdjekoje kišne kapi. Uz većinom slab južni i jugoistočni vjetar, more će biti mirno i malo valovito.

Na jugu Hrvatske podjednako valovito i vjetrovito, uz promjenjivu naoblaku. Temperatura ujutro od 5 do 8 °C, u unutrašnjosti i samo oko 1 °C, a poslijepodne 13 i 14 °C.

Sljedeći dana još toplije...

Za vikend i početkom sljedećega tjedna još toplije, kao da je proljeće, osim u područjima s dugotrajnom maglom. U kontinentalnim krajevima će oblačnije i vjetrovitije biti u subotu, kada još ponegdje može pasti malo kiše, uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije.

Ni na sjevernom dijelu Jadrana u subotu posvuda neće biti suho, ali vrlo vjerojatno hoće od nedjelje, kada će najprije biti sunčano, zatim često maglovito, uz uglavnom slab jugoistočni vjetar. Temperatura zraka bit će viša od prosječne za veljaču.


Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!