U srijedu stabilnije, ali većinom svježije, često jaka bura

18:29 / 17.05.2022.

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

"Lakše se diše", legendarna je rečenica koja bi se dijelom mogla primijeniti i na vrijeme ovoga utorka - u većini Hrvatske, osobito kontinentalne, svježije od onoga prošlih dana, s pogledom na raznovrsne oblake iz kojih je u mnogim mjestima palo barem malo kiše, a ponegdje je i zagrmjelo.

S ovim utorkom počelo je kraće razdoblje svježijeg vremena, ali ne i kišovitog. Dapače. Od srijede do petka, mjestimice i dulje, prevladavat će suho i sunčano, gdjekad čak i vedro.
No valja upozoriti na razmjerno svježa jutra u četvrtak i petak, tijekom kojih je u gorju pri tlu moguć i slab mraz.
Vruće ponovno ponegdje već u petak, te osobito subotu, s kojom će početi promjenjiviji dani u većem dijelu unutrašnjosti, ali do ponedjeljka još ne i na Jadranu, gdje će uz prevladavajući burin pa maestral biti sunčano i iznadprosječno toplo, mjestimice možda čak i vruće, uz daljnji porast i temperature mora.

Osim na vrlo visok UV indeks - mjeru jakosti sunčeva zračenja - tijekom cijelog razdoblja, u srijedu valja upozoriti i na često jaku buru, osobito podno Velebita s lokalno olujnim udarima.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu stabilnije, ali većinom svježije, često jaka bura

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu najniža temperatura biti oko 12 °C, a najviša uglavnom 21 i 22 °C, uz ponegdje umjeren sjeveroistočnjak i promjenjivu naoblaku iz koje još samo ponegdje može pasti malo kiše.

U središnjoj Hrvatskoj je vjerojatnost mjestimične kiše vrlo mala. Uz dosta sunčanih sati temperatura će biti oko prosječne za sredinu svibnja, ujutro i malo viša, ali će osjećaju svježine pridonositi slab do umjeren sjeveroistočni vjetar.

Vjetrovitije će biti u gorju, te posebice na većem dijelu sjevernoga Jadrana - ponajviše podno Velebita, gdje će jaka bura s olujnim udarima onemogućavati normalno prometovanje. Pritom će uz more biti sunčano, gdjekad čak i vedro te razmjerno toplo, a u gorju oblačnije i svježije, vjerojatno još mjestimice uz malo kiše.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije suho i sunčano, ali razmjerno vjetrovito, uz umjerenu i jaku buru, mjestimice na udare i olujnu. More umjereno valovito i valovito, a vidljivost izvrsna. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 20 °C, u unutrašnjosti 14 do 17 °C, a poslijepodnevna između 25 i 28 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako iznadprosječno toplo, uz temperaturu zraka ponegdje vjerojatno i noću višu od 20 °C, te danju sunčano, ali uz buru i vjetrovito.

Do subote stabilno, u početku svježije pa opet toplije, ponegdje i vruće

U nastavku tjedna na Jadranu većinom mirnije, uz burin i maestral, a umjerena i jaka bura puhat će još samo početkom četvrtka. Uz suho i sunčano vrijeme, osobito u četvrtak i vedro, temperatura zraka bit će i dalje viša od uobičajene ovog dijela svibnja, iako će jutra u četvrtak i petak biti svježija nego u ovaj utorak i subotu.

Još niža jutarnja temperatura u unutrašnjosti, pa će ranoraniocima dobro doći jakna ili barem dugi rukavi. U gorju je pri tlu moguć i slab mraz. Prema vikendu toplije, od petka sve češće i vruće, ali u subotu opet prilično nestabilno, osobito u sjevernijim krajevima uz mogućnost pljuskova i grmljavine.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!