Petak sunčan i danju topliji, ali ujutro još razmjerno hladan, često uz mraz

16.03.2023.

17:44

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HTV / HRT

Proljetni ugođaj već smo imali i prije službenog astronomskog početka proljeća koji je potkraj sljedećeg ponedjeljka - te nakon prolaznog i djelomično zimskog prošlih dana - opet ćemo imati.

Temperatura zraka ponovno je u porastu, ali do nedjelje valja upozoriti na još razmjerno hladna jutra, u većini kopnenog područja uz mraz osobito u petak i subotu. Pritom od nedjelje oblačnije, povremeno tek rijetko uz malo kiše, uglavnom u gorju i na sjevernom Jadranu, dok će njegov južniji dio imati samo prolazno više oblaka. Bura i tramontana u petak će znatno oslabjeti pa za vikend čak ponegdje može biti i sumaglice. Uz porast dnevne temperature zraka - i temperatura mora bit će u blagom porastu. Proljeće stiže!

I premda potkraj ovog tjedna i početkom sljedećega neće biti sasvim stabilno i baš posvuda suho, vrijeme će za mnoge biti znatno povoljnije nego tijekom četvrtka u primjerice većini Irske, gdje će proslava svetog Patrika proći uz barem povremenu kišu.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Petak sunčan i danju topliji, ali ujutro još razmjerno hladan, često uz mraz

U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu suho, sunčano i danju toplije nego u četvrtak. Zz slab do umjeren jugoistočnjak najviša temperatura zraka bit će oko 13 °C. No jutro hladnije nego u četvrtak, često uz mraz.

I u središnjoj Hrvatskoj ujutro većinom od -4 do -2 °C, pri tlu ponegdje čak i oko -8 °C, a uz sunčano vrijeme i samo visoke koprenaste oblake, te ponegdje umjeren južni i jugoistočni vjetar - poslijepodne od 12 do 14 °C.

Danju osjetno toplije i manje vjetrovito nego u četvrtak bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će također visoki oblaci samo djelomično zaklanjati pogled na sunce i nebesku vedrinu. No jutro za sredinu ožujka prohladno, uz "minuse" u gorju i unutrašnjosti Istre. Bura i tramontana u noći će nastaviti slabjeti pa će prijepodne jake biti još samo u Velebitskom kanalu.

I u Dalmaciji još do jutra ponegdje olujni udari bure i tramontane, zatim slabljenje vjetra, pa popodne mjestimice umjeren jugozapadnjak. Uz prevladavajuću vedrinu, noć i jutro razmjerno hladni, u unutrašnjosti uz ponegdje moguć slab mraz, a najviša temperatura zraka bit će uglavnom 15 ili 16 °C.

Podjednako i na jugu Hrvatske, gdje će se bura i tramontana najdulje zadržati pa će more još i poslijepodne biti većinom umjereno valovito, prema otvorenome i valovitije.

Toplije, ali od nedjelje ponovno oblačnije, ponegdje uz malo kiše


Sljedećih dana toplije, ali u noći i ujutro na kopnu još česti "minusi" i mraz, osobito u subotu, koja će još biti sunčana, čak i vedra. Od nedjelje oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu najprije uglavnom u gorskom području i Istri, a u ponedjeljak vjerojatno i u istočnijim krajevima.

Oblačnije i nestabilnije od nedjelje i na Jadranu, pri čemu malo kiše većinom na sjevernom dijelu. U subotu vjetar slab, čak i tiho, pa je ponegdje moguća sumaglica, zatim vjetrovitije, najprije uz često umjereno jugo i jugozapadnjak, u ponedjeljak pak prolaznu buru i tramontanu.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!