Oprezno s biljkama - prijeti mraz, ali i iznadprosječna dnevna toplina

12.03.2023.

13:30

Autor: Josip Meštrić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Josip Meštrić

Josip Meštrić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Nakon početka s dr. sc. Vesnom Jurčec i mr. sc. Editom Lončar te kasnijih agrometeorologa mr. sc. Dražena Kaučića i Marka Vučetića, dipl. ing., koje su "naslijedile" dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević i Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., od nedjelje 12. ožujka 2023. agrometeorološku prognozu za "Plodove zemlje" povremeno će ponovno pripremati i agrometeorolog - Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. Naravno, iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a. Evo što Josip prognozira za sljedeći tjedan:

Josip Meštrić, mag. phys.-geophys.: "Red hladne bure, red tople južine. Tako nam ožujak, zbog nestabilnog vremena, opravdava svoj nadimak lažac.

Početkom novog tjedna postupni porast naoblake donijet će uglavnom manju količinu oborine u cijeloj zemlji. Uvjeti za radove na otvorenom bit će povoljniji od sredine tjedna, kada je izglednije i mnogo više sunčanih sati. No, već za vikend postoji mogućnost za novu manju količinu oborine.

Početkom i sredinom razdoblja u unutrašnjosti valja biti na oprezu zbog vrlo vjerojatnih negativnih vrijednosti temperature zraka, dok će duž Jadrana biti uglavnom oko 8 °C. Najviša dnevna temperatura zraka u nizinama i Dalmaciji na početku i kraju tjedna mogla bi doseći i do 20 °C, mjestimice moguće i više. Takve temperature za ovo doba godine i dalje su iznad višegodišnjeg prosjeka.

Temperatura tla polako dostiže optimalne vrijednosti


Razmjerno toplo vrijeme - mnogima i lijepo - pogodovat će pripremi oranica za sjetvu, jer i temperatura tla polako dostiže svoje optimalne vrijednosti. Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine u nizinama će vjerojatno biti oko 10 °C, u gorju oko 9 °C, a duž Jadrana i do 12 °C.

Blaga zima i toplije vrijeme potiču raniji početak vegetacijske sezone. U vinogradarstvu, primjerice, sorte koje su uobičajeno pupale u travnju, sada počinju već potkraj pa čak i sredinom ožujka. Zbog toga je dobro da je rezidba voćaka i vinograda pri kraju. Ali naravno, ne smije se zaboraviti i da raniji nastup pupanja povećava rizik od smrzavanja bilja, jer jutarnja temperatura zraka i dalje može biti ispod točke smrzavanja. Stoga svakako pratite dnevne prognoze radi boljeg planiranja radova, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji.", prognozirao je u svojoj 1. agrometeorološkoj prognozi za legendarne "Plodove zemlje" Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTJosip Meštrić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!