14:57 / 16.01.2022.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ponedjeljak promjenjiviji, na kopnu i malo topliji, ali i dalje većinom suh

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

"Iako neće biti stabilno kao proteklih dana, ni u sljedećem tjednu vrlo vjerojatno neće biti značajnije oborine. Štoviše, mogli bismo reći da će je biti rijetko i u malim količinama.

Prije svega malo kiše može pasti u ponedjeljak navečer na istoku unutrašnjosti, potom u četvrtak osobito u gorju i na većem dijelu Jadrana, a uz jače zahladnjenje poneka pahulja može zalepršati u petak i subotu, kada na Jadranu raste vjerojatnost za često jaku, ponegdje i i olujnu buru.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno zaključuje:

"U novome će tjednu biti promjenjivije nego u ovome, pri čemu prva, slaba promjena stiže u ponedjeljak, a vrlo vjerojatno izraženija u četvrtak, s kojom će nam biti hladnije i vjetrovitije."

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Ponedjeljak promjenjiviji, na kopnu i malo topliji, ali i dalje većinom suh

Dr. sc. Tanja Renko: "Ponedjeljak na istoku Hrvatske barem djelomice sunčan te osobito u drugom dijelu dana i vjetrovit jer će zapuhati umjeren, u Podunavlju i jak sjeverozapadni i zapadni vjetar. U večernjim satima uz jače naoblačenje mjestimice će pasti malo kiše, moguće i susnježice.

U noći na utorak lokalno slaba oborina moguća je i u središnjoj Hrvatskoj. Tijekom dana će biti i duljih sunčanih razdoblja, ali nakom često maglovitog i hladnog jutra. Magla će se tek ponegdje dulje zadržati.

Na zapadu zemlje dan će početi uz dosta oblaka, po gorskim kotlinama i s maglom. Potom će posvuda biti pretežno sunčano, a umjerenog vjetra i to većinom sjeverozapadnog bit će prema otvorenom moru sjevernog Jadrana. Jutarnja temperatura u gorju i u unutrašnjosti Istre od -7 do -3 °C, duž obale i na otocima većinom između 2 i 7 °C. Najviša dnevna u Gorskom kotaru i Lici od 5 do 9 °C, a na sjevernom Jadranu između 11 i 14 °C.

U Dalmaciji ujutro i dio prijepodneva promjenjiva naoblaka, a mjestimice moguće i vrlo malo kiše. Poslijepodne većinom sunčano uz umjeren, prema otvorenom moru i umjereno jak sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka podjednaka nedjeljnoj.

Podjednako temperatura zraka i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano vrijeme. Ujutro uz slab vjetar, najčešće burin, a potom će zapuhati sjeverozapadni vjetar, na otvorenom i pojačan, pa će more biti i umjereno valovito."

U nastavku tjedna promjenjivo

"U utorak i srijedu na kopnu bez veće promjene. Uz promjenjivu naoblaku bit će i dosta sunčana vremena, ujutro ponegdje i magle. Oblačnije će biti u četvrtak kada raste vjerojatnost za oborinu, posebice u gorju, unutrašnosti Dalmacije i Posavini. U višim predjelima padat će susnježica i snijeg.

Na Jadranu utorak i srijeda prevladavajuće sunčani te malo svježiji. Utorak će osobito u Dalmaciji biti i vjetrovit, uz jak i vrlo jak sjeverni vjetar i buru. U srijedu prema večeri zapuhat će jugozapadnjak koji će najaviti promjenu vremena u četvrtak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.


Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!