"Na Vinkovo ako Sunce sviti, sve će suđe puno vina biti"

16.01.2022.

14:14

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HTV/HRT

Na kontinentu će i u novome tjednu jutra biti hladna te zahtijevaju posebnu brigu oko dogrijavanja staklenika i plastenika. Voćke bi mogle biti na udaru glodavaca i divljači u potrazi za hranom, stoga ako već niste - zaštitite koru drveća.

Najniža dnevna temperatura zraka u kontinentalnim krajevima cijeli tjedan bit će niža 0 °C, što je uobičajeno za siječanj. Uzduž jadranske obale razmjerno hladno. Budite na oprezu od mogućeg smrzavanja osjetljivog bilja. Jutarnjoj hladnoći unatoč, najviša dnevna temperatura zraka u prvoj polovini tjedna vjerojatno će biti iznadprosječno visoka i to oko 11 °C na kontinentu te oko 13 °C u Dalmaciji.

U većini kontinentalnih krajeva kroz čitavo razdoblje neće biti značajne oborine. Prema kraju tjedna mjestimice je moguća slaba kiša, na Jadranu i umjerena količina oborine, posebice u Dalmaciji. Kako uglavnom neće biti jakog vjetra, u sljedećim danima moći će se nastaviti suha rezidba maslina i otklanjanje šteta na granama zbog orkanske bure iz proteklog razdoblja.

U površinskom sloju i dalje vjerojatno neće biti smrzavanje tla u kontinentalnim krajevima. Nije na odmet obići oranice te u slučaju pojave jače pokorice traktorskom mehanizacijom razbiti deblje slojeve i omogućiti protok zraka. Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine vjerojatno će biti oko 1 °C u nizinama i gorju, te između 4 °C i 7 °C uzduž Jadrana.

Dok će na kontinentu kraj tjedna vjerojatno biti uz dosta oblaka, sve je vjerojatnije kako će se vinogradarima uzduž Jadrana na Vincekovo nasmiješiti Sunce pa je stoga i prikladno reći: "Na Vinkovo ako Sunce sviti, sve će suđe puno vina biti".


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!