Slijedi nestabilno razdoblje, ponegdje i obilniji pljuskovi, na Jadranu i bura

15.07.2021.

18:28

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

I dok će oni na južnom i srednjem Jadranu i u petak imati suho, pretežno sunčano pa i vruće vrijeme - sjevernije će biti znatno oblačnije i nestabilnije, uz pljuskove i grmljavinu, koji će još češći i žešći biti za vikend, osobito u subotu. Od petka navečer mjestimična ograničenja u prometu na Jadranu, posebice sjevernom, stvarat će i olujni udari bure i tramontane. No, već početkom novoga tjedna opet mirnije, stabilnije i toplije, u većini unutrašnjosti bez brige zbog vrućine... Još samo da ovi od petka poslijepodne do ponedjeljka često obilni pljuskovi s grmljavinom, ponegdje gotovo sigurno i tučom, ne prouzroče velike nevolje...

Za razliku od tog ekstremnog vremena, temperatura zraka - nakon na neke dosadašnje dane mjestimice čak i rekordnih vrijednosti - sljedećih će tjedan dana biti oko prosječne za drugi dio srpnja, u većini unutrašnjosti čak i malo niža. Barem neka utjeha onima koji su patili zbog velike vrućine i sparina. A i suša će barem djelomice biti blaža... 

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

A za Regionalni dnevnik četvrtkom Ranko Ševeljević, dipl. ing. iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a pripremio je i posebnu prognozu za nautičare i ostale koji plove:

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

U petak nestabilnije, uz sve češće pljuskove i grmljavinu

Ovaj je četvrtak u Hrvatskoj bio posljednji pretežno suh i sunčan dan u ovome tjednu. Od petka do nedjelje, pa još vjerojatno i u ponedjeljak, atmosfera će biti nestabilna, i to ne samo zbog prizemnog polja malo sniženoga tlaka nego još više zbog približavanja visinskog vrtloga vlažnoga zraka, zbog kojeg je prošlih dana ponegdje u zapadnoj Europi bilo kojekakvih nevolja, pa i poplava, čak i ljudskih žrtava.

Stoga i kod nas postoje upozorenja za ponegdje obilnije pljuskove s grmljavinom - u petak uglavnom u Slavoniji, Baranji i Srijemu, i to osobito poslijepodne i navečer. Najniža jutarnja temperatura bit će od 17 do 20 °C, a najviša dnevna uglavnom 28 i 29 °C.

Podjednako razmjerno toplo za sredinu srpnja - ali ne i vruće - bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će osjećaj sparine ublažavati slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Kiša će biti rjeđa nego na istoku. Štoviše, do večeri će pljuskovi i grmljavina u većini mjesta i izostati.

I na zapadu Hrvatske i sunčana razdoblja i mnogobrojni oblaci, iz kojih će osobito u Gorskome kotaru i Lici te u unutrašnjosti Istre povremeno padati kiša, a mjestimice će i zagrmjeti. Uz obalu sjevernom Jadranu noć će biti uglavnom topla, a dan ponegdje vruć. Zapuhat će bura, navečer mjestimice podno Velebita na udare i olujna.

I u Dalmaciji osjetan zapadni i jugozapadni vjetar, na otvorenome još jači sjeverozapadni, ali još u petak ne i za posebna upozorenja, koja ne zaslužuju ni u unutrašnjosti rijetki pljuskovi s grmljavinom. Uz obalu suho, od Splita južnije i pretežno sunčano, kao i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će još biti stabilno, uz jak vjetar samo na umjereno valovitom otvorenome moru, te uz većinom toplu noć i vruće poslijepodne.

Za vikend još nestabilnije, kišovitije i vjetrovitije...

Za vikend i početkom novoga tjedna u kopnenom području manje toplo. I pritom promjenjivo, uz sunčana razdoblja, ali i povremenu kišu, uglavnom u obliku pljuskova, ponegdje i obilnijih, praćenih grmljavinom. Lokalno su moguća i olujna nevremena, pa i bujične poplave, osobito u subotu i nedjelju.

I na Jadranu sljedećih dana nestabilno, većinom ponajviše u subotu, pri čemu, osim na neverine, za vikend valja upozoriti i na često jaku, na udare i olujnu buru i tramontanu na sjevernom dijelu, a povremena ograničenja u prometu moguća su i južnije.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!