U ponedjeljak pretežno sunčano i vruće, ali na zapadu nestabilno

12.06.2022.

17:08

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Tjedan će početi sunčanim vremenom. Ipak, uz umjeren do jak razvoj oblaka, u drugom dijelu ponedjeljka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, koji mogu biti i izraženiji, uglavnom na zapadu i sjeverozapadu unutrašnjost.

U nastavku tjedna većinom sunčano i iznadprosječno toplo, gdjekad i vruće, posebice na Jadranu, gdje će u noći i ujutro uz obalu biti bure, a danju će puhati vjetar s mora. Samo će u noći na utorak te u prvom dijelu utorka podno Velebita bura biti jaka, pa i olujna.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak pretežno sunčano i vruće, ali na zapadu nestabilno

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u istočnim hrvatskim krajevima prevladavati sunčano. Potkraj dana i u noći uz jači razvoj oblaka mala vjerojatnost za poneki pljusak postoji u zapadnoj Slavoniji. Najniža temperatura između 13 i 15 °C, a najviša dnevna oko 30 °C.

Vrlo toplo, ponegdje i vruće bit će i u središnjoj Hrvatskoj. U prvom dijelu dana prevladavat će sunčano. Poslijepodne i navečer uz umjeren i jak razvoj oblaka, ponajprije u Međimurju, Hrvatskom zagorju te uz granicu sa Slovenijom mogući su pljuskovi i grmljavina, koji lokalno mogu biti izraženiji.

Vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, lokalno izraženije, postoji u drugom dijelu dana i u gorskim krajevima, ponajprije u Gorskom kotaru. Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano. Vjetar slab, uz pljuskove lokalno pojačan. Na Jadranu ujutro umjerena bura, danju sjeverozapadnjak i zapadnjak, a navečer i osobito u noći na utorak uz obalu će bura jačati. Bit će vrlo toplo, na moru nerijetko i vruće.

Sunčano i u Dalmaciji, a uglavnom u unutrašnjosti poslijepodne umjeren razvoj oblaka. U noći i ujutro uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, danju vjetar s mora. Najniža temperatura između 20 i 23 °C, u zaobalju oko 18 °C, a najviša dnevna između 29 i 31 °C.

Vrlo toplo i vruće bit će i na jugu Hrvatske, uz sunčano vrijeme. Nakon jutarnje bure zapuhat će vjetar s mora, uglavnom zapadni i sjeverozapadni. More malo do umjereno valovito, temperature između 21 i 24 °C."

U nastavku tjedna većinom sunčano i razmjerno toplo

"U nastavku tjedna na kopnu će prevladavati sunčano uz umjeren razvoj oblaka u poslijepodnevnim satima. Temperatura zraka postupno će rasti.

Na Jadranu pretežno sunčano, u Dalmaciji i vedro uz slab do umjeren vjetar, ujutro buru, danju maestral. Ipak, u prvom dijelu utorka još valja računati na umjerenu i jaku, podno Velebita na udare i olujnu buru. Danju će biti vrlo toplo i vruće.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!