I dalje povoljni uvjeti za razvoj bolesti i nametnika

12.06.2022.

13:31

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

U odnosu na prošlogodišnji lipanj koji je bio izrazito sušan u cijeloj zemlji, ove godine sjeverozapadna i središnja Hrvatska u prvih deset dana ostvarila je gotovo polovinu prosječnih mjesečnih količina oborine, dok je ostatak Hrvatske bio relativno suh, s iznimkom Poreča i Senja.

Čini se kako nestabilnost ne posustaje ni u sljedećim danima, jer su opet mogući novi pljuskovi praćeni grmljavinom uz lokalnu pojavu tuče, posebice u kontinentalnim krajevima. Stoga se za planiranje radova preporučuje pozorno pratiti dnevne prognoze oborine, između ostaloga i u HRT METEO aplikaciji.

Temperatura zraka postupno će rasti s odmicanjem tjedna, te će najviše vrijednosti vjerojatno biti na samome kraju razdoblja, i to do moguća 33 °C. Jutra relativno topla i ugodna. Najniže vrijednosti vjerojatne u prvoj polovini razdoblja. Nakupljena toplina vjerojatno će biti iznad višegodišnjeg prosjeka, što će pogodovati povoljnom rastu biljaka, ali i korova.

Tlo će se postupno zagrijavati te će srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine u nizinama vjerojatno biti oko 25 °C, u gorju oko 21 °C te u uzduž Jadrana oko 30 °C.

Kako su vremenski uvjeti bili povoljni za razvoj biljnih bolesti i štetnika, koji su primijećeni na gotovo svim kulturama diljem zemlje, potrebno je pregledati nasade i obaviti zaštitna prskanja tamo gdje je potrebno, jer će uvjeti za razvoj bolesti i nametnika i dalje biti povoljni.

Sunčanih sati bit će na pretek i UV indeks vrlo visok, stoga je radove na otvorenom poželjno obaviti tijekom jutra i kasnog poslijepodneva, kako biste izbjegli dugotrajno izlaganje izravnom Sunčevom zračenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!